En sötare knöl

Visste du detta om sötpotatisen?

 

De senaste åren är det många som har bytt ut sin vanliga svenska potatis mot den orangea kompisen från bland annat USA – sötpotatisen. Namnet till trots är sötpotatisen bara på mycket avlägset håll släkt med vår vanliga potatis. Den är inte ens en rotfrukt, utan en rotknöl som hör till en ört. Nåväl, det spelar ju mindre roll för både smak och näringsvärde i knölen.

Det som däremot kan spela roll är att den skiljer sig väldigt lite näringsmässigt från vanlig potatis. Men då ska vi komma ihåg att potatis i sig är väldigt nyttigt, så det här är inte dåliga nyheter. Både potatis och sötpotatis innehåller bra kolhydrater och en hel drös mineraler och vitaminer, till exempel kalcium, järn, magnesium, fosfor, zink, folat och C-vitamin.

Det sätt de två knölarna skiljer sig mest åt är

i färg och smak.

Den orangea färgen avslöjar att sötpotatisen innehåller antioxidanten betakaroten, samma som du hittar i till exempel morötter och som i kroppen omvandlas till A-vitamin som vi behöver för att ögon, hud och slemhinnor ska må tipptopp.

Och ja, sötpotatisen är god – inget snack om saken, men om den är godare än vanlig potatis är en smaksak. Har du någon gång stått med en sötpotatis i handen i affären och undrat vad du ska göra med den? Nu har du funderat klart.

 

Sötpotatisburrito

4–6 portioner

1 msk rapsolja

1 hackad gul lök

4 vitlöksklyftor, pressade

1 ½ liter kidneybönor, avrunna

5 dl vatten

3 msk chilipulver

4 tsk grov senap

2 tsk spiskummin

Kajennpeppar efter smak

3 msk soja

1 liter bakade och mosade sötpotatisar

12 tortilliasbröd

Riven ost

Sätt ugnen på 175 grader.

Värm en stekpanna på medelvärme och fräs lök och vitlök i olja. Mosa ner bönorna i löken. Häll i vatten, lite i taget och låt stå i 3 minuter. Ta bort från värmen och rör ner soja, chilipulver, senap, spiskummin och kajennpeppar.

Fördela bönröran och mosad sötpotatis på de 12 bröden och vik ihop. Lägg dem i en ugnsform och toppa med riven ost. Värm i ugnen cirka 12 minuter.

 

 

Sötpotatischili

4 portioner

2 sötpotatisar, tärnade

2 burkar krossade tomater

1 burk passerade tomater

2 dl hackad lök

1 dl hackad selleri

1 dl vatten

2 msk chilipulver

1 tsk spiskummin

½ tsk kanel

Salt och peppar

Kajennpeppar efter smak

Vitlökspulver efter smak

250 gram kalkon- eller kycklingfärs

250 gram nötfärs

1 burk svarta bönor, avrunna

2 dl majskorn

Lägg sötpotatis, tomater (krossade och passerade), lök, selleri, vatten, chilipulver, spiskummin, kanel, salt, peppar, kajennpeppar och vitlökspulver i en gryta. Låt stå och sjuda på spisen i 3–5 timmar. Rör om ibland.

Värm en stor stekpanna på medelvärme och fräs köttet tills det är genomstekt. Häll ner köttet i grytan och tillsätt sedan bönor och majs. Rör om och låt stå i 1–2 timmar till.

 

Sötpotatisbröd

4 stora ägg

1 ½ dl bakad och mosad sötpotatis

5 msk kokosolja

1 tsk lönnsirap

1 msk äppelcidervinäger

2 ½ dl + 5 msk mandelmjöl

3 msk kokosmjöl

½–1 dl bovetemjöl

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ tsk kanel

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en brödform med smör.

Knäck äggen ner i en stor bunke och tillsätt sötpotatisen, vispa ihop. Rör ner kokosolja, lönnsirap och äppelcidervinäger. I en annan bunke blandar du mjölet med bakpulver och salt.

Blanda försiktigt ner de torra ingredienserna i de våta. Häll över smeten i brödformen och baka i ugnen i cirka en timme. Kolla efter cirka 50 minuter, så att brödet inte blir torrt.

Brödet går jättebra att frysa.

 

Läs mer:

Knaprigt strössel

Frukostar att stå sig på

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden