Äta rätt

Kalasgoda & nyttiga recept för en härlig rabarbervår

Det våras för rabarbern!

Nu börjar det bli dags att skörda den första rabarbern i era eventuella trädgårdar, eller köpa den i din närmsta affär eller på torget. Varför man ska göra det? Jo, för att det är gott förstås. Men inte bara det. Den tåliga rabarbern innehåller äppelsyra, det är den som ger rabarbern sin syrliga smak. Rabarbern är inte så näringsrik, men innehåller mycket C-vitamin. Förr använde man rabarber för att få fart på tröga magar och faktum är att stjälkarna är lätt laxerande.

Visste du att rabarbern är en grönsak? Anledningen till att vi tror att den är en frukt är att vi oftast använder den som en frukt i desserter och bakverk. Eftersom rabarbern är så sur som den är naturligt innehåller rabarberrecept ofta mycket socker, men det finns sätt att kringgå sockret. Till exempel kan man söta rabarberna med annan, sötare frukt eller bär som jordgubbar och låta rabarbern bara spela en syrlig biroll. Man kan också äta sina rabarber med en vaniljsås med äkta vaniljextrakt som mildrar syran. Eller varför inte äta dem som något annat än en söt dessert?

Här får du tre kalasgoda och nyttiga recept för en härlig rabarbervår!

Smulpaj

Topping:

2 dl vetemjöl
1 ½ dl pinjenötter eller pekannötter
1 ½ dl havregryn
1 dl råsocker
½ tsk salt
1 dl smält smör

Fyllning:

250 g rabarber skuren i centimetertjocka bitar
200 g jordgubbar, skurna i halvor eller kvartar
1 dl råsocker
1 msk majsstärkelse
En nypa salt
1 dl portvin (valfritt)

Om du använder frusen frukt, ta fram den i god tid och tina den på en tallrik. Pressa sedan lätt på den och häll av det överflödiga vattnet.

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda mjöl, havregryn, nötter, socker och salt i en stor bunke. Blanda noga. Häll i smöret och blanda med en gaffel till en smuldeg och ställ in den i frysen. Blanda majsstärkelse och socker i en bunke, tillsätt frukten och blanda noga tillsammans med en nypa salt. Låt stå i cirka 5 minuter. Tillsätt sedan portvin, om du vill. Blanda igen och häll över det i en pajform. Ta fram smuldegen och smula den grovt över frukten. Baka i ugnen i 30–40 minuter tills toppingen är gyllenbrun. Låt stå och svalna i minst 30 minuter innan du serverar den så att den inte är fullt så rinnig.

Grillad romglaserad fläskfilé med rabarberchutney

Fläskfilén:

1 kg fläskfilé
1 tsk salt
Svartpeppar
2 tsk rosmarin, torkad
2 tsk spiskummin, torkad
1 tsk koriander, torkad
1 tsk chilipulver
½ tsk kanel
1 tsk mald ingefära

Blanda alla kryddor i en skål. Gnid köttet med kryddblandningen. Låt ligga i kylen i minst en timme och sedan 20 minuter i rumstemperatur. Grilla köttet på alla sidor och stryk på glaze på köttet var 5–10 minut. Ta bort köttet från grillen och låt vila i 10 minuter innan du skär upp det.

Romglaze:

1 msk olivolja
1 dl finhackad gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl råsocker
2 dl mörk rom
1 tsk tabasco
1 kanelstång
1 dl kycklingbuljong

Värm olivolja i en kastrull och fräs lök och vitlök i 2 minuter. Häll i rom och socker och låt stå i ytterligare 2 minuter. Tillsätt sedan buljong, tabasco och kanelstång. Låt koka upp och sänk värmen lite. Låt sjuda i 25 minuter tills glazen tjocknar och reducerar till hälften. Dra bort den från plattan och ta ur kanelstången. Salta och peppra.

Rabarberchutney:

5 dl rabarber, skuren i småbitar
1 msk olivolja
1 dl gul lök
½ dl apelsinjuice
2 msk balsamvinäger
¼ tsk limezest
2 msk honung
Salt och peppar

Värm olivolja i en kastrull och fräs rödlök och rabarber. Häll i resten av ingredienserna till chutneyn. Salta och peppra. Låt koka upp och sänk sedan temperaturen och låt sjuda i 30 minuter eller tills rabarbern är mjuk. Servera varm.

Rabarberkompott

2 rabarberstjälkar, skurna i småbitar
2 tsk vaniljextrakt
2–4 msk honung eller lönnsirap
1 tsk vatten

Lägg alla ingredienser i en liten kastrull på låg värme. Blanda väl och sätt på ett lock och låt sjuda i 15 minuter tills rabarbern är mjuk och faller sönder. Rör om då och då så att det inte fastnar.

Tips! Rosta rabarbern i ugn i 15 minuter på 200 grader innan du lägger den i kastrullen.

Läs mer:

Sommarens granolarecept

Det våras för sparrisen

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Prova på kostnadsfritt

Helt kostnadsfritt bjuder vi dig på 60 minuter provträning! Du kan träna både i gymmet eller testa på ett gruppträningspass.

Ta första steget

Fyll i formuläret och få en kod som du visar upp på anläggningen.

Nu kör vi!