Äta rätt

7 steg till ett nyttigt och gott julbord

Tipsen som gör ditt julbord nyttigare

Självklart ska du äta julbord under helgerna utan att ha dåligt samvete, men det är alltid bra att reflektera över vad och hur du väljer att äta. Här är ett gäng smarta tips för dig som vill göra hälsosamma val även när det vankas julmat.

1. De flesta rätterna på julbordet är faktiskt nyttiga. Lax och andra feta fiskar som sill och strömming innehåller proteiner, vitaminer och viktiga omega 3-fetter. Sill i spad (klar inläggning) är ett bra val om du vill undvika socker och majonnäs.

2. Kalkon, lutfisk, ägg, fårfiol och skinka är fina proteinkällor som mättar bra.

3. Satsa på brysselkål, grönkål och brunkål – och välj gärna kokt potatis.

4. Vill du äta bröd så välj ett mörkt med hela korn, frön eller kärnor i.

5. Lägg upp en stor hög med färska grönsaker det första du gör och fyll resten av tallriken med mat du gillar. Brukar ert julbord sakna grönsaker och sallader? Ändra på det i år!

6. Sötsaker och drycker är helt klart de största buffébovarna. De kan stå för en tredjedel upp till hälften av kaloriintaget på ett julbord – och slinker ofta ner väldigt lätt.

7. Det är sällan maträtterna i sig som gör att det drar iväg med kalorierna, utan snarare mängderna du stoppar i dig. Brukar du plocka av julbordet fler än 2–3 gånger? Det kan du göra, men tänk att maten du tar till dig ska ligga som enskilda små högar på tallriken utan att blandas. Du skulle kunna dra ett finger mellan de olika rätterna, då har du bättre koll på mängderna.

Läs mer: Recept! Julbordsklassiker på 3 nyttiga sätt

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar