Inspiration

Anna och Emils 10 budord

Grundpelare för att hålla motivationen livet ut

Anna och Emil delar med sig av träningens 10 budord som du alltid kan ha med dig när du ska börja träna, när träningen känns tuff efter ett uppehåll eller för att helt enkelt hålla motivationen livet ut.

1) All träning är bra träning.

Det spelar ingen roll om det är fem minuter hopprep eller några armhävningar innan du går och lägger dig. Det lilla är gott nog och det lilla är ofta en start på något mer. Så när tiden är knapp och du tänkt äsch, jag hinner inte göra något vettigt på femton minuter – bara gör något! Det kommer både din knopp och kropp tacka dig för.

2) Ha träningskläder på

Simple as that. Och vet du varför? Jo, för har du träningskläder på är det så mycket lättare att komma iväg eller ta sig ut. Eller så kanske du springer istället för att gå när du ska till affären.

3) Var duktig en minut per dag

Grundlata Emil har ofta använt sig av det knepet genom åren. Ofta är tanken på träningen mycket värre än själva träningen. Regn, vind, blåst eller allmän omotivation, alltid finns det något
hinder. Du känner säkert igen känslan. När allting äntligen lugnat ner sig, du har sjunkit ner i soffan och känner hur dagen tar ut sin rätt – men du ändå inte kan släppa tanken på att du nog borde träna ändå, precis som det var tänkt. Ge dig då en duktig minut, det vill säga en minut där du tvingar dig upp ur den sköna soffan och byter om. Då är siktet inställt. Då är du i rörelse. Sedan blir resten mycket enklare.

4) Hjärtat vill bara få banka rejält emellanåt

Så enkelt är det. Ett par gånger i veckan – eller två och en halv timme för att vara exakt – behöver hjärtat få ta i för att din kropp ska må bra. Och det spelar ingen roll hur du gör för att få lite högre puls. Cykla. Spring. Klipp gräset. Skotta snö. Paddla. Ju fler olika sätt du tar i på, desto mer allroundtränad blir du och desto lägre skaderisk löper du.

5) Skapa förutsättningar

För att börja eller fortsätta träna krävs det rutiner, planering, prioritering. Så skapa förutsättningar för att träningen ska bli av.

6) Utgå från dagens status

Om du sprang en mil för fem år sedan på en specifik tid, sätt inte ditt mål utifrån den sträcka eller den tid du gjorde då, utan utgå från dagsläget. Var är du idag och vart vill du?

7) Sätt mål

Att sätta mål är sådant det pratas om i alla sammanhang, och när det kommer till träning kan målet eller drömmen vara det som gör att du faktiskt tar dig ut. Så sätt mål som attraherar dig så mycket att det faktiskt får dig att hålla igång.

8) Variera träningen

Oavsett vad du tränar för, våga variera dig. Det spelar ingen roll om du ska springa maraton eller bara komma i form, träna olika. Olika träningsformer, blandad intensitet. Kondition och styrka.

9) Hitta träningskompisar

Har du bestämt med en kompis att ni ska träna tillsammans är det ju krångligare att ställa in passet, eftersom du måste höra av dig till någon och boka av. Vårt tips är att denna träningskompis också kan vara din partner, snacka om kvalitetstid!

10) Krångla inte till det

Träning är enkelt. Och ingen träning är en dålig träningsform. Man behöver inte följa ett träningsschema eller göra exakta pass för att det ska räknas som träning. Så länge du blir lite flåsig,
rödmosig och/eller trött i musklerna är det gott nog.

Läs vår intervju med Anna & Emil där vi pratar träning för livet. De har även delat med sig av ett favorit recept på granola.
Anna och Emils 10 budord är direkt hämtade ur deras bok, Lev, njut, träna.
Vill du läsa hela boken finns den att köpa här nedan.

Hitta gym Bli medlem
Varukorg
Provträna
Medlems-
service
Medlemsservice