Träningstips

Intervaller på löpband

4 löpbandspass för kyliga vinterdagar

När temperaturen sjunker alltför långt ner på minussidan och gångvägen liknar en isbana – då är det tur att löpbandet finns! Att springa på löpband har även fördelen att när du väl ställt in farten så kan du inte springa långsammare – om du inte ändrar inställningen. De flesta som springer intervaller utomhus saktar ner farten när tröttheten slår till, men på bandet har du stenkoll på att du håller rätt tempo.

Tänk på! Ställ in bandet på ca 0,5-1 procents lutning, då kompenserar du för avsaknaden av vindmotstånd och blir mer aktiv i din fotisättning.

På löpbandet bestämmer du själv hur tuffa backar du ska springa uppför, och mellan intervallerna sänker du bandet till neutralt läge för några minuters joggvila (istället för nerförslut). Då slipper du belasta de främre lårmusklerna med nerförslöpning vilket minskar risken för typiska löparskador.

3 x 3

Värm upp med 10 minuter lugn jogg. Spring 3 x 3 min, cirka 10 sek snabbare än den fart du kan hålla per kilometer på en 5-kilometersrunda. Det tar löpbandet några sekunder att komma upp i din intervallfart, så starta tidtagningen först när du kommit upp i den hastighet du ställt in. Jogga lugnt i 2 min mellan varje intervall. Om du kör passet regelbundet, lägg till ett set om 3 x 3 min var fjortonde dag.

60-30-15

Värm upp med 10 minuter lugn jogg innan du drar upp bandet till snabbare hastigheter. Dela därefter upp passet i tre delar.

Del 1: Spring 5 x 60 sek, med 30 sek ståvila mellan intervallerna.
Del 2: 10 x 30 sek med 15 sek vila.
Del 3: 15 x 15 sek med 15 sek vila. Vila 60 sek mellan varje del.

Håll ett högt men kontrollerat tempo, höj farten allt eftersom intervallerna blir kortare. Avsluta med några minuters nedvarvningsjogg.

Fartlek

Oförutsägbara upp- och nerförslutningar och hastighetsförändringar aktiverar olika muskler så att du får en mer komplett träning än om du springer i samma hastighet på ett flackt underlag. Variationen gör dessutom att passet känns kortare. Kör till exempel 10 min uppvärmning, 20 min varierande intervaller och 10 min nerjogg. Välj ”random intervals” om bandet har den funktionen.

Back-attack!

Värm upp med 10 minuter lugn jogg. Ställ in bandet på 4 procents uppförslutning och spring 1 min med 2 min efterföljande lugn jogg på neutralt läge. Upprepa 10 gånger. Avsluta med några minuters nedvarvningsjogg i neutralt läge (0,5-1 procents lutning). Allt eftersom du blir starkare kan du öka uppförslutningen till 6 procent.

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar