Träningstips

Hur kan styrketräning bidra till bättre rörlighet?

Hur kan styrketräning bidra till bättre rörlighet?

Rörlighetsträning är ett sätt att undvika onödig och överdriven stelhet. Ökad muskelstelhet är en starkt bidragande orsak till minskad funktionalitet i kroppens olika delar. Detta kan begränsa dig både i vardagsuppgifter och i din eventuella idrott.

Undvik stelhet med rörlighetsträning

Studier visar att styrketräning som utförs i Full Range of Motion (fullt rörelseomfång) kan vara minst lika effektivt som stretching när det gäller förbättring av rörlighet. I vissa fall gav styrketräning även bättre effekt på rörligheten än vad stretching gjorde. (källa:www.acsm.org)

Styrketräning med övningar som utförs i fullt rörelseomfång bör vara den stomme runt vilken du bygger styrketräning kring. Lyft och pressar som utförs i fullt rörelseomfång är lämpliga för alla tränande. Allt från nybörjare, till rehabtränande, till elitidrottare. Genom att styrketräna i fullt rörelseomfång när du utför dina övningar tränar du även upp rörligheten. Du tränar alltså på ett säkert och effektivt sätt. Är du osäker på hur du ska utföra övningarna, boka in en uppföljningsinstruktion med instruktör på din anläggning.

Ett exempel på detta är vid styrketräning av benmuskulaturen i en benpress. Om du inte når tillräckligt djup i denna övning, det vill säga om du vänder tillbaka och pressar upp vikten innan du nått en 90 gradig vinkel i knäled kommer du inte att träna benmuskeln i hela sitt rörelseomfång.

I din vardag innebär detta sedan att den styrka du byggt upp genom att träna benpress kan du bara utnyttja i samma rörelseomfång som du jobbat i under din styrketräning. När du exempelvis ska böja dig ner och hämta upp en väska från marken på ett korrekt sätt behöver du ofta böja dig ner så att du hamnar med en vinkel i knäled på 90 grader. Har du då inte tränat med så djup rörelse kommer du inte heller att kunna använda din kraft i detta bottenläge och kommer således troligtvis att få kompensera genom att exempelvis belasta din rygg istället.

Begränsad rörlighet vid stillasittande arbeten

I arbetslivet sitter idag många framför datorer, i kassan framför en kassapparat eller motsvarande. Vid dessa typer av positioner är det lätt hänt att axlar ”faller framåt” och du sitter framåtlutad med en insjunken bröstkorg. Vid denna position begränsas axelns rörelseomfång. Förblir du sittande i denna position under hela din arbetsdag och för en tid framöver kommer bröst och axelmusklerna på kroppens framsida att bli förkortade, eftersom axeln i den här positionen är framskjuten i förhållande till sitt ursprungsläge.

Detta i sin tur innebär begränsad rörlighet i dina axlar, och även större belastning på övre delen av ryggen. Vid monotona rörelser som detta är det viktigt att kroppens leder har en så naturlig position som möjligt. En begränsad rörlighet kan som sagt belasta kroppen strukturer på ett skadligt sätt.

Minskad risk för skador vid löpning

Hos löpare kan begränsad rörlighet i benmuskulaturen vara en bidragande orsak till exempelvis löparknä. Genom att aktivt arbeta med rölighetsträning skapar du bästa möjliga förutsättningar för din kropp att kunna prestera så bra som möjligt, oavsett om det gäller på gymmet, på fotbollsplanen eller hemma i trädgården.

Med fullgod rörlighet i din kropp kommer du också att minska trycket på kroppens leder genom att belasta i rätt position, därmed begränsar du även risker för smärta och skador på grund av snedbelastning.

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar