Bättre vanor

10 saker du inte visste om hjärnan

Hjärnan – mer än kroppens hårddisk

Den sitter i huvudet. Den är gjord huvudsakligen av fett. Den mår fantastiskt bra av fysisk aktivitet. Den ser lite ut som en valnöt. Så mycket vet du säkert om hjärnan, men visste du att…

… hjärnan upptar ungefär 2 procent av din kroppsvikt, är ungefär lika stor som dina knytnävar tillsammans, men förbrukar cirka 20 procent av din energi. Energiförbrukningen är konstant, så det går åt lika mycket oavsett om du löser världens svåraste sudoku eller ligger i soffan och kollar på Paradise hotel.

… hjärnan består av 100 miljarder nervceller som kan skicka signaler till andra delar av kroppen i svindlande 300 kilometer i timmen.

… hjärnan är föränderlig hela livet. Den utvecklas tydligast tills vi är 20 år gamla, men efter det kan den göra nya kopplingar mellan nerver och hjärnans olika delar så att vi hela tiden kan lära oss nya saker eller läka efter skador på hjärnan.

… det hela tiden bildas nya hjärnceller. Fysisk aktivitet får den här processen att gå snabbare.

… fantomsmärtor, alltså att en amputerad person kan ha ont i ett ben som inte längre finns, beror på att nerverna i hjärnan som skulle skicka nervsignaler till benet fortfarande är aktiva.

… när en person mobbas eller på annat sätt misshandlar psykiskt bildas osynliga skador i hjärnan i form av förändrade nervsignaler och kemiska förändringar som tar mycket lång tid att läka, om de någonsin gör det.

… hjärnan inte har några smärtreceptorer. Det går alltså att utföra operationer i hjärnan på en vaken person, vilket också har gjorts. Mest känd är kanske operationen av en violinist som spelade fiol genom hela operationen för att man skulle se att man lyckades få bort skakningarna i hans händer.

… när vi drömmer är vi paralyserade och kan alltså inte agera ut det vi drömmer. Det skulle kunna förklara att vi kan drömma att vi blir jagade men att vi i drömmen inte kan springa.

… vår hjärna kan sortera bort ovidkommande saker, till exempel när vår omvärld rör sig, som den ju faktiskt gör så fort vi rör oss. Det är förklaringen till att vårt liv inte upplevs som om den vore filmad med en handkamera.

… den grå substansen, den veckade delen ytterst på hjärnan (hjärnbarken) är i själva verket rosa. Innanför hjärnbarken är hjärnan vit eftersom nervtrådarna där skyddas av ett vitt fett.

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar