Äta rätt

Hur mycket salt är lagom?

Som alltid är lagom bäst

Vi har fått itutat i oss att vi ska äta lite salt för blodtryckets skull lika länge som vi har fått veta att att ägg ger oss farligt högt kolesterol. Men ju längre forskningen kommer, desto större är chansen att man kan krossa hälsopåståendena. Ägg vet vi nu är bland det bästa vi kan äta och inte alls en hälsofara, även om vi stoppar i oss flera stycken om dagen. Och nu är det saltets tur.

I maj i år kom en forskningsrapport som i vissa delar går stick i stäv med det vi tidigare har trott. Den visar att människor som äter lite salt (mindre än tre gram per dag) har ökade risker att dö av just hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med dem som äter normala mängder salt (5–6 gram om dagen). Svenska Livsmedelsverket rekommenderar 6 gram per dag.

Problemet är att vi svenskar inte äter normala mängder salt. Vi äter mycket betydligt mer än så, ungefär dubbelt så mycket som forskarna i studien tycker är normalt. Så hur ska vi svenskar tänka när det gäller den här forskningen? Ska vi bara köra på som vanligt? Nej, det ska vi inte. Den nya studien stöder det vi tidigare har trott, att de som har högt blodtryck ska sänka sitt saltintag, men inte för mycket för då ökar plötsligt riskerna igen.

 

 • Det som fortfarande stämmer är att vi i Sverige äter för mycket salt. Så pass mycket att det kan påverka vår hälsa negativt. Det mesta saltet vi äter kommer från färdigmat, chark, bröd, ost, och mat från restauranger där det är svårt att själv reglera hur mycket salt det innehåller. Det vi kan göra för att få i oss en mer normal mängd salt är helt enkelt att minska på färdiglagad mat, chark och restaurangmat – ett råd som är bra oavsett om det handlar om att minska på saltet eller något annat. Vi mår bra av att äta mat vi själva lagar från grunden och där vi själva kan bestämma hur mycket salt vi häller i.
 • Ett annat sätt att minska saltinnehållet i maten är att använda andra kryddor. Kryddig mat kräver inte lika mycket salt som mer smaklös. Slösa med paprikapulver, curry, kajennpeppar, chili, citron och annat du tycker om så kan du minska på saltet.
 • Lagar du mat med andra salta ingredienser som soja, skinka, kassler eller liknande – salta inte extra om det inte verkligen behövs.
 • Se också till att inte ha salt stående på bordet. Många saltar av bara farten utan att först ha smakat – helt onödigt.
 • Precis som socker är det många som måste avvänja sig när man ska dra ner på salt. Smaklökarna är vana vid mycket salt och det kan ta ett tag innan mindre saltad smakar lika bra.
 • Tränar du mycket och svettas mycket kan du kosta på dig att äta lite mer salt än andra, men förmodligen äter du ändå för mycket och behöver alltså inte tänka på att äta extra för att du har tränat hårt.

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

 • Behandling av personuppgifter

  Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

 • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
 • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar