Träningstips

Styrketräningsfakta

Nu slår vi hål på träningsmyterna!

Det finns en hel del träningsmyter i träningsvärlden, framförallt i relation till styrketräning. Det är därför hög tid att reda ut oredan kring detta. Här slår vi hål på 4 skrönor om träning genom att ge korrekt fakta kring styrketräning.

1. “Du blir stor av att att lyfta tungt”
Rädslan att plötsligt lägga på sig massor av muskler för att man börjar lyfta tyngre vikter är ogrundad, men är något som framför allt många kvinnor tror ska hända dem. Kvinnor har 15–20 gånger lägre testosteronhalt i kroppen än män, vilket gör att kvinnokroppen helt enkelt inte är skapt för att bli bulkig. Kombinera gärna tung styrketräning med konditionsträning, det är optimalt om du vill tappa i omfång. Du kommer att se nättare ut, även om du har mer muskler, om du inte har så mycket fett som ligger utanpå.

2. “Slutar du träna blir musklerna fett” 
Nej. Fett och muskler är helt enkelt två olika vävnader och den ena kan inte bli den andra. Så även om du har ett träningsuppehåll kommer dina hårt förvärvade muskler inte att bli fett. När muskelceller inte används krymper de ihop och försvinner. Men! Om du tränar mindre och tappar muskelmassa kommer du att göra av med mindre energi, och om du då fortsätter att äta som tidigare kommer överskottet att lagras som fett.

Läs också: Packa gymväskan som ett proffs

3. “Konditionsträning bränner mer fett”
Styrketräning ökar mängden kalorier du bränner varje dag, även de dagar du inte tränar. Din muskelmassa är nämligen aktiv även i vila och gör av med en del energi – så ju mer muskelmassa du har, desto mer energi går åt bara till att leva. Å andra sidan gör du av med mer energi om du springer så fort du kan i 30 minuter än om du styrketränar lika länge. Styrketräning kombinerat med konditionsträning är alltså den bästa vägen till din bästa form.

4. “Tung träning gör dig tung”
Det här handlar mer om ett missförstånd än en osanning. Slank och lätt är inte samma sak. Med det menas att det inte är säkert att vågnålen tippar neråt om du styrketränar, men att du ändå ser slankare ut. När du tränar styrketräning, gärna tillsammans med konditionsträning, får du en tajtare och mer slimmad kropp – men inte nödvändigtvis lättare. Du kan minska ett par klädstorlekar samtidigt som du väger lika mycket, eller till och med mer, än tidigare. Sluta helt enkelt att använda vågen och mät dina framsteg med ett par jeans.

Läs också: Provträna kostnadsfritt hos oss på Actic

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar