Bättre vanor

Visste du det här om din mage?

10 fakta om ditt centrum

Magen är mer än något som kurrar när du är hungrig, en plats där mat blir avfall och något många klämmer missnöjt på så här när semestern är slut. Strunta i formen på magen och var istället stolt över den och fascineras av allt märkligt som sker där inne.

 1. Mellan 70 och 80 procent av ditt immunförsvar sitter i magen. Det är bakterierna i tjocktarmen som stimulerar kroppens försvar och om man mår bra råder en balans mellan försvaret och bakterierna. Det som kan ställa till det rejält är antibiotika. En kur av antibiotika slår ut stora delar av bakteriefloran i tarmen och du kan drabbas av till exempel olika magproblem eller svampinfektioner som bakterierna annars jobbar emot. Efter en antibiotikakur kan det ta upp till ett halvår innan bakteriefloran är återställd igen.

Tips! Ska du äta antibiotika, se också till att äta yoghurt med levande bakteriekultur eller ta mjölksyrebakterietabletter för att underlätta för magen.

 1. Ät dina fibrer. Det är nämligen mat till tarmens bakterier. Är du duktig på att få dig fibrer tar du inte bara hand om de bakterier du redan har i magen, du lägger också grunden till att få nya goda bakteriestammar som gör tarmfloran ännu bättre.

Tips! Bakterierna gillar extra mycket fibrer från grönsaker, frukt och havre som är lite lättare att bryta ner.

 1. Tunntarmen är upp till fem meter lång och om man skulle veckla ut den skulle ytan bli 250 kvadratmeter, lika stor som en tennisplan!
 1. Vi består till 90 procent av celler som tillhör bakterier och 10 procent av mänskliga celler. Låter det äckligt? Kanske, men det är sant och de flesta av de här bakterierna hittar du i just magen.
 1. Du har en hjärna i magen. Jo, faktiskt. Funktionerna i magen skulle fortsätta även om kontakten med den riktiga hjärnan skulle brytas. Tarmen har ett eget nervsystem och massor av signalsubstanser som styr funktionerna.
 1. Är du ledsen i magen? Inte omöjligt faktiskt. Många av våra må-bra-hormoner som serotonin, bildas i magen. Så det är inte omöjligt att du kan känna dig nedstämd om du har magproblem eftersom det då inte är säkert att produktionen av de här substanserna fungerar. Undra på att man mår tjyvens när magen krånglar.
 1. Alla har ett sexpack! Ja, det är sant! Det handlar snarare om att en del inte har fett utanpå sitt sexpack. Du kan alltså inte göra hundra situps om dagen för att få sexpack om du inte också försöker att bli av med fettet som döljer musklerna. Är det viktigt för dig att ha ett sexpack är det förbränningsträning i kombination med styrketräning som gäller samtidigt som du måste äta bra för att minska på kroppsfettet. Men det är viktigt att komma ihåg att det går att vara Hulkenstark i magen utan att sexpacket syns.
 1. När en kvinna är gravid delas magmusklerna för att bebisen ska få plats att växa där inne. Efter förlossningen börjar magmusklerna att börja växa ihop igen. Hur fort det går är individuellt och det är viktigt att veta att de har vuxit ihop igen för att du ska kunna börja träna som vanligt igen.

Tips! Ta hjälp av en personlig tränare på ditt gym som är duktig på träning för nyblivna mammor och be hen hjälpa dig att känna om magmusklerna har vuxit ihop igen innan du går på för fullt.

 1. IBS – bara krånglig mage, eller? Om du lider av IBS skulle du förmodligen inte hålla med om att det bara handlar om en krånglig mage. Ont i magen, illamående, diarré och förstoppning om vartannat och ballongmage är sannerligen ingen fest. Vad IBS beror på är fortfarande oklart. För vissa verkar det handla om att man är känslig för viss mat och för andra om en störd tarmflora. Visste du att många med svåra problem blir hjälpta av att man planterar in någon närståendes magbakterier i den sjukes mage? Ja, det handlar om bajsdonation. Visst är kroppen helt otrolig!
 1. Stressa inte! Magen gillar verkligen inte stress. Dels gör stress att magen får mindre blod som hjälper till med matsmältningen eftersom blodet koncentreras till andra delar av kroppen när vi är stressade. Också magens egna nervsystem (se punkt 5) är känsligt mot stress. Däremot orsakas inte magsår av stress, utan av en bakterie.

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

 • Behandling av personuppgifter

  Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

 • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
 • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar