Äta rätt

Svenska bär är guld värda

Passa på att fylla frysen med bär!

Glöm allt vad exotiska och dyra bär heter! Så här på sommaren och ända in i början på hösten är våra skogar fulla av ekologiska godsaker som du kan plocka helt gratis! Och trädgårdarna dignar av bär som vill skördas. Ta till vara på bären och fyll frysen eller torka på låg värme i ugnen så har du så att det räcker hela hösten. Billigt, nyttigt och gott!

Hjortron

Hittas på myrar och på mossar och är vanligast i mellersta och norra Sverige, men går att hitta i nästan hela Sverige. Framför allt är bären fulla med vitaminer, främst C-vitamin. Färgen avslöjar att bären innehåller betakaroten som lagras och ombildas till A-vitamin när kroppen behöver det. Hjortron innehåller också zink och magnesium som motverkar muskelkramp och är perfekt för dig som tränar mycket.

Blåbär

Vanliga över hela Sverige. Framför allt är det den mörkt blåa färgen som skvallrar om att bären är nyttiga. De innehåller massor av antioxidanter, till exempel flavanoider och antocyaniner som sägs skydda mot olika sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, inflammationer och demens. Utöver det innehåller bären också massor av C-vitamin. Enligt många kostexperter anses blåbär vara bland det nyttigaste du kan äta.

Havtorn

Havtorn hittar du på buskar längs ostkusten, på Öland och i Norrbotten. Det är en riktig vitaminbomb full av A, C, E, K och B-vitaminer. Det speciella med havtorn är att det också innehåller omega-3, 6 och 9-fettysror. Och som om det inte vore nog innehåller det också mycket antioxidanter och sägs kunna balansera kolesterolet, förbättra hjärtverksamhet och olja från havtorn kan lindra akne.

Lingon

Skogens riktiga dussinvara som många struntar i att plocka för att det är jobbigt. Men plockar du lingon har du en hink full av ett mycket C-vitaminrikt bär som enligt finsk forskning kan minska risken för återkommande urinvägsinfektioner. De innehåller också flavonoider som skyddar kroppens celler och förbättrar minnet. Blanda gärna lingon med dina andra bär eftersom de innehåller ett naturligt konserveringsmedel.

Vinbär

Trädgårdsbuskar fulla med vinbär är riktig lyx. Svarta vinbär innehåller massor av C-vitamin, 100 g bär ger dig tre gånger dagsbehovet. De innehåller också antioxidanter som man tror kan skydda ögonen och andra som tar hand om stela och ömma muskler.

Krusbär

Inte lika vanligt trädgårdsbär längre, men väl värt att odla. Sprängfyllt med C-vitamin och rika på kalium och muskelkrampshämmande magnesium som är bra för dig som tränar. Dessutom anses krusbär vara bra för dig som har hudåkommor.

Björnbär

Björnbär hittar du lättast i syd på platser där det är torrt och varmt. Bären är en bra källa till E-vitamin som annars främst finns i vegetabiliska oljor, ägg och mjölk. E-vitamin är bra mot infektioner, men bären innehåller också ämnen som kan motverka hjärtsjukdomar.

Körsbär

De syrliga bären finns framför allt i träd som växer i trädgårdar. De är rika på C-vitamin och har enligt vissa studier visat att de kan motverka inflammationer i kroppen.

Jordgubbar

En jordgubbsefterrätt har minst sagt en god eftersmak. Äter du den får du i dig C-vitamin, järn, vitamin K, mangan, folsyra och vitamin B5 och B6. Bland annat. De innehåller dessutom omega-3. I djurförsök har man sett att jordgubbar kan förbättra hjärnans funktion.

Hallon

Vildhallon kan vara bland det godaste du kan hitta i vilt tillstånd. Dessutom är de rika på magnesium, C-vitamin, folsyra och vitamin E. De innehåller också pektin, en fiber som hjälper till att balansera kolesterolet.

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar