Äta rätt

Nyttiga pannkakor

Toppa brunchen med frasiga pannkakor

Ingen brunch är komplett utan pannkakor. Men måste det prompt vara vanliga amerikanska pannkakor som badar i lönnsirap? Nej, det måste det såklart inte. Testa några av de här smarriga alternativen för nyttigare och mer mättande pannkakor som får smaklökarna och kroppen att jubla.

TIPS! Många av de alternativa pannkakorna har svårare att hålla ihop bra när man steker dem är vanliga pannkakor. Gör därför snarare plättar än stora pannkakor.

Bananpannkakor

Superenkelt och supergott. Vispa ihop 2 mosade bananer med 4 ägg och en nypa vaniljpulver och lite kanel. Stek plättstora pannkakor och servera med färska bär och lite turkisk yoghurt. Gärna blåbär eller rivet syrligt äpple, för pannkakorna blir söta av bananerna att det krävs något syrligt.

Bovetepannkakor

Pannkakor som smakar just som pannkakor, men är glutenfria. Byt ut vetemjölet mot bovetemjöl. Vispa ihop en del mjöl med två delar mjölk och lite salt tills smeten är helt slät. Sedan har du i lika många ägg som deciliter mjöl. Vispa ordentligt och stek pannkakor som du kan servera med frukt eller bär. De går också bra att rulla ihop som crêpes fyllda med keso och bär.

Havrepannkakor

Ett enkelt sätt att få upp näringshalten i pannkakor är att byta ut det klassiska vetemjölet mot andra sädesslag. Mixa havregryn till ett mjöl och vispa ihop med lika mycket mjölk som mjöl och lite salt. Sedan vispar du ner dubbelt så många ägg som deciliter mjöl. Havre är ett bra sätt att få i sig lösliga fibrer som är toppen för magen.

Proteinpannkakor

Vill du boosta proteinet i pannkakorna kan du blanda både ägg och keso i pannkakorna. Till en vanlig burk keso på 250 gram är 2 ägg lagom. Blanda i några matskedar mjöl för att binda ihop smeten lite och lite salt. Stek små plättar och servera med frukt och bär.

Läs mer: Mellanmålsdessert med bara bra grejer

Frågor och Svar