Actic Lerum

Simskola

Simskola

Vi erbjuder simundervisning för alla nivåer och åldrar från tre månader och hela vägen till vuxensimträning.

Vi simmar i ett varmt och skönt vatten (34 grader i undervisningsbassängen och 28 i stora bassängen) och har givande kurser med rolig och lekfull pedagogik. Barnen övar genom lek och de lär sig genom repetitioner. Glädjen barnen känner när de har lärt sig något nytt gör att de fortsätter att befästa den nyvunna kunskapen och med nyfikenhet söker nya utmaningar.

Allt vi gör ska vara på era och barnens villkor med engagerade instruktörer som såklart alltid leder kurserna i vattnet. Våra siminstruktörer är utbildade av kursledare anslutna till Svenska Simförbundet och vidareutbildas kontinuerligt. Vi har en väl genomtänkt kursplan som är planerad i linje med barnets utveckling. Som en röd tråd, genom hela vår verksamhet, finns de självräddande övningarna och säkerheten där vi vill att barnen lär sig att känna respekt för vatten.

KURSSTARTER

Babysimmet har två kursstarter på höst och två på vårterminen.
Simskolan har en kursstart på våren och en på hösten, samt en intensiv-simskola i Maj/Juni

VÅREN 2018
Babysim
Vecka 2-9
Vecka 10-18

Simskola
Vecka 2-18

Intensivsimskola
Vecka 19-24

Platser till nästa babysimsstart (v 10) samt intensivsimskolan kommer från och med slutet av februari att kunna bokas via denna sidan.

Frågor om vår simskola mottages på simskola@vattenpalatset.nu eller på 0302-17020. Vi sparar INGA INTRESSEANMÄLNINGAR

Kurspriset varierar beroende på kurs (15 tillfällen: simskola 1000kr, minisim under 4 år 1200kr. Bababysim – 3 månader upp till 2 år, 8 tillfällen och entré och medlemskap löses separat i receptionen.

BABYSIM

En mysig stund tillsammans med ditt lilla barn!

Babysim ger glädje för både barn och föräldrar eftersom det är en aktivitet där barnet och föräldern i lugn och ro får umgås. Vårt babysim är inte prestationsinriktad utan en rolig och lärorik aktivitet där vi hoppas att barnet upptäcker vattenglädjen som är till hjälp för att lära sig simma under ytan. Vi har fyra kursstarter per år och drop-in en gång i veckan under kursperioderna.

Drop-in

Vill ni testa på babysim, går ni kurs och vill öva extra eller visa en anhörig som inte kunnat vara med på lektionen eller kanske ta igen missade lektioner? Under Babysim Drop-in har vi en babysiminstruktör på plats i vattnet som gärna hjälper till och inspirerar med övningar som är anpassade efter dig och ditt barns kunskaper. Under drop-in tiderna kan det vara lite varierande ålder på barnen och väldigt varierande antal besökande.

Välkomna på följande tider:

Torsdagar: 12:20-12:50

Fredagar: 09:25-09:55

med start vecka 42

Pris: 170 kr för en vuxen+baby

Klippkort 5 x babysim drop-in: 680 kr

Kursverksamhet

Är ditt barn en sprattlande delfin eller en djupdykare, en van babysimmare eller nybörjare? Vi har åldersindelade grupper vilket gör att vi kan anpassa övningar till barnens utvecklingsnivå. Övningarna repeteras och byggs på för att i varje nivå träna upp barnens vattenvana och motorik ytterligare. Detta gör att vi kan ta emot nya barn i alla åldrar, det är aldrig för sent att börja babysimma! En kurs består av 8 lektioner á 30 minuter.

Börja med att maila oss så kontaktar vi dig med mer information, simskola@vattenpalatset.nu

Fortsätta i babysim?

Har du precis gått eller kanske går en kurs hos oss och vill fortsätta i nästkommande kurs?

Fortsätta i babysim? Vårt terminsbaserade babysim består av fyra kursstarter per år, två kursstarter på våren och två på hösten. Sjöstjärna, Sjöhäst, Makrill & Guppy Efter en genomförd kurs i någon av ovan nämnda kurstyper erbjuds ni plats till nästkommande kurs via e-post med länk till bokningsformulär. I kursbokningen får ni tillgång till vilka platser vi har respektive dag, tid och nivå i de olika kurserna samt information om bokningsvillkor och priser. När man valt grupp, dag och tid samt godkänt villkor är bokningen definitiv. Betalningsunderlag på kursavgiften skickas via e-post som bekräftelse på er bokning. Om ni väljer att inte boka er på nästföljande kurs, men vill hoppa in igen senare, behöver vi en ny intresseanmälan.

Anmälan och frågor om vår simskola mottages på simskola@vattenpalatset.nu eller på 0302-17020

Babysim - Sjöhäst

För babyn som är 6-9 månader.

Vi vill få trygga föräldrar som i sin tur ger trygga barn som njuter i vattnet på ett respektfullt sätt. Utan prestationskrav sjunger, leker och myser vi – balans, motorisk- och social träning samt självförtroende kommer på köpet.  Övningarna utvecklas under kursen och anpassas efter barnets ålder och förmåga. Barnen ska stimuleras i sin motoriska utveckling och mot självständighet i vattnet men också lära sig att ha respekt för vattnet och därför vi vill att självförtroendet går hand i hand med mer och mer självräddande övningar.

 

Babysim - Guppy

För barnet som är 1-2 år.

Övningarna utvecklas under kursen och anpassas efter barnets ålder och förmåga. Barnen ska stimuleras i sin motoriska utveckling och mot självständighet i vattnet men också lära sig att ha respekt för vattnet. Vi fortsätter att sjunga och leka oss fram men barnens vilja blir starkare och därför försöker vi använda oss av deras nyfikenhet i våra övningar. Under kursen vill vi att barnen ska lära sig att sparka sig upp till ytan, ta tag och hålla fast i kanten, klättra upp själv på kant och flytande matta och invänta ett okej för att sedan ta sig ner igen. Vi vill att barnen håller sig fast på förälderns rygg när föräldern simmar och dyker. Vi tränar på att flyta i ryggläge med hjälp och vända sig själv över i magläge och simma utan hjälp ett par meter.

 

Babysim - Sjöstjärna

För babyn som är minst 3 månader (från beräknat födelsedatum) upp till 6 månader, väger minst 4 kg samt vars navel är läkt.

Vi vill ge dig och ditt barn möjligheten att uppleva den trygghet som behövs för att lära sig att simma under ytan. I lugn takt provar vi olika sätt att flyta och simma runt på mage och rygg. Barnen får möjlighet att röra sig på ett helt annat sätt än vad de kan göra på land och utan tvång eller forcering prövar vi nya saker i barnets takt. Babysim är ingen prestationsinriktad verksamhet utan ett sätt att bygga upp ett förtroende mellan barn, föräldrar och vatten.

Anmälan och frågor om vår simskola mottages på simskola.lerum@actic.se eller på 0302-17020

 

Babysim - Makrill

För babyn som är 9-12 månader.

Vi vill få trygga föräldrar som i sin tur ger trygga barn som njuter i vattnet på ett respektfullt sätt. Övningarna utvecklas under kursen och anpassas efter barnets ålder och förmåga. Barnet ska stimuleras i sin motoriska utveckling och mot självständighet men också lära sig att ha respekt för vattnet och därför tränar vi mer och mer på självräddande övningar. Dyken blir mer avancerade och barnet börjar på eget initiativ simma under vattnet. Under kursen vill vi att barnen ska lära sig att invänta tillåtelse från förälder eller annan vuxen innan de hoppar i vattnet. Vi vill att barnen ska kunna ta tag och hålla fast i kanten, och även våga ligga på rygg och kunna vända över på mage.

 

MINISIM

Minisim är för barn 2 till 4 år – nya små simmare liksom vana babysimsdykare, alla är lika välkomna för en härlig stund tillsammans med sin förälder. Vi vill att det ska vara roligt och ge både glädje och nyttiga kunskaper. Med busiga lekar och lite ramsor och sånger tränar vi på att simma självständigt kortare sträckor, och som en röd tråd genom all vår verksamhet finns de självräddande övningarna och säkerheten där vi vill att barnen lär sig att känna respekt för vatten.

I minisim lägger vi grunden för vattenvanan och som förälder har man en viktig del i barnens utveckling genom möjligheten att själv vara förebild – tillsammans med er vill vi skapa trygga och vattenvana barn som njuter av vattnet på ett respektfullt sätt! Våra grupper är åldersindelade vilket gör att vi kan utgå från det enskilda barnets förutsättningar och utvecklingsnivå och anpassa övningarna därefter. Vi tränar var för sig på de övningar som tillsammans utgör grunden för simkunnighet.

Börja med att maila oss så kontaktar vi dig med mer information.

Fortsätta i nästa kurs? 

Har du precis gått eller kanske går en kurs hos oss och vill fortsätta i nästkommande kurs?

Fortsätta simma? Det kanske inte räcker med en termin/kurs för att lära sig att simma. Simning är en viktig kunskap och en färskvara. Tänk på att en lektion i veckan inte är så mycket för att befästa nya kunskaper. Vi uppmanar till att simma mer i veckan under terminens gång och däremellan!

Våra terminsbaserade kurstyper består av:

 • Minisim – Säl & Sjölejon
 • Simskola – Krabba, Sköldpadda, Pingvin, Minifirre, Fisk & Haj
 • Teknikträning Vuxen – Nybörjare & Simträning

Efter en genomförd kurs i någon av ovan nämnda kurstyper preliminärbokas ni på en plats till nästkommande termin. Instruktörerna antecknar elevens kunskaper och lämnar rekommendation för elevens fortsättningsnivå. Kallelse med dag, tid & kurstyp skickas via epost. Den preliminära bokningen förfaller om ni inte aktivt tackat ja inom betänketiden som anges på kallelsen. Har ni frågor eller ändringsönskemål om er preliminära bokning måste detta meddelas innan bokningen förfaller enligt kallelse. Betalningsunderlag på kursavgiften skickas via e-post som bekräftelse på er bokning.

Om ni väljer att inte boka er på nästföljande kurs, men vill hoppa in igen senare, behöver vi en ny intresseanmälan.

Intensivsimskola

Inför sommarsäsongen erbjuder vi intensivsimskola under maj månad. Information om denna kurs skickas ut till de som gjort intresseanmälan till Vattenpalatset simskola. Efter genomförd intensivkurs blir ni inte automatiskt kallade till höstterminen. Deltagandet påverkar inte köplatsen ni har till den terminsbaserade simskolan. Er intresseanmälan finns alltså kvar i kö för att erbjudas plats och när vi nått er tur skickas en personlig inbjudan via e-post innehållande en länk till kursbokning.

I kursbokningen får ni tillgång till vilka platser vi har respektive dag, tid och nivå i de olika kurserna till hösten samt information om bokningsvillkor och priser.

Om ni inte svarar (via e-post eller via bokning) är det detsamma som att ni tackar nej till plats och intresseanmälan tas bort. Ni som har plats i den terminsbaserade simskolan kan göra en intresseanmälan till Intensivsimskolan. Ni blir inte automatiskt kallade till denna kurs.

Mail: simskola@vattenpalatset.nu

Minisim - Säl

Kursen vänder sig till barn 2 till 3 år.

Med sånger och ramsor leker vi in vattenvana och tränar på att simma kortare sträckor. Som en röd tråd genom all vår verksamhet finns de självräddande övningarna och säkerheten där vi vill att barnen lär sig att känna respekt för vatten. Föräldrarna har en viktig del i barnens utveckling genom möjligheten att själva vara förebilder – tillsammans med er vill vi skapa trygga och vattenvana barn som njuter av vattnet på ett respektfullt sätt! Vi vill hjälpa er föräldrar att ge barnen förmågan att självständigt klara av att simma en liten sträcka, vända över till rygg för att andas och sedan tillbaka till magläge för att fortsätta simma.

 

Minisim - Sjölejon

Kursen vänder sig till barn 3 till 4 år.

Med sånger och ramsor leker vi in vattenvana och tränar på att simma kortare sträckor. Som en röd tråd genom all vår verksamhet finns de självräddande övningarna och säkerheten där vi vill att barnen lär sig att känna respekt men samtidigt glädje och tillförsikt för vatten. Föräldrarna har en viktig del i barnens utveckling genom möjligheten att själva vara förebilder – tillsammans med er vill vi ge barnen förmågan att självständigt hoppa i vattnet från kanten och simma tillbaka, flyta i magläge med ansiktet i vattnet och flyta i ryggläge och kunna vända sig över till magläge. För att vara vattenvan och börja i simskolan vill vi också att barnen ska klara att glida med ansiktet i vattnet och bubbla samt ha en drivande crawlbenspark i både mag- och ryggläge.

 

Simskola 4-14 år

Med hjälp av lekar och repetition bygger instruktören övningar där barnen tränar på att simma självständigt kortare och sedan allt längre sträckor och på att få ett bättre självförtroende i vattnet genom att hoppa, glida, flyta och andas på ett riktigt sätt. Eftersom vi har simskola för så små barn börjar vi träna crawl på mage och rygg då det simsättet bäst passar små barns motoriska färdigheter och visat sig vara lättast att lära sig. Som en röd tråd, genom hela vår verksamhet, finns de självräddande övningarna och säkerheten där vi vill att barnen lär sig att känna respekt för vatten.

Nästa kursstart är i augusti 2017 och består av 15 lektioner á 30 minuter.

Börja med att maila oss så kontaktar vi dig med mer information.

Vill du fortsätta simma? 

Har du precis gått eller kanske går en kurs hos oss och vill fortsätta i nästkommande kurs?

Fortsätta simma? Det kanske inte räcker med en termin/kurs för att lära sig att simma. Simning är en viktig kunskap och en färskvara. Tänk på att en lektion i veckan inte är så mycket för att befästa nya kunskaper. Vi uppmanar till att simma mer i veckan under terminens gång och däremellan!

Våra terminsbaserade kurstyper består av:

 • Minisim – Säl & Sjölejon
 • Simskola – Krabba, Sköldpadda, Pingvin, Minifirre, Fisk & Haj
 • Teknikträning Vuxen – Nybörjare & Simträning

Efter en genomförd kurs i någon av ovan nämnda kurstyper preliminärbokas ni på en plats till nästkommande termin. Instruktörerna antecknar elevens kunskaper och lämnar rekommendation för elevens fortsättningsnivå. Kallelse med dag, tid & kurstyp skickas via epost. Den preliminära bokningen förfaller om ni inte aktivt tackat ja inom betänketiden som anges på kallelsen. Har ni frågor eller ändringsönskemål om er preliminära bokning måste detta meddelas innan bokningen förfaller enligt kallelse. Betalningsunderlag på kursavgiften skickas via e-post som bekräftelse på er bokning.

Om ni väljer att inte boka er på nästföljande kurs, men vill hoppa in igen senare, behöver vi en ny intresseanmälan.

Intensivsimskola

Inför sommarsäsongen erbjuder vi intensivsimskola under maj månad. Information om denna kurs skickas ut till de som gjort intresseanmälan till Vattenpalatset simskola. Efter genomförd intensivkurs blir ni inte automatiskt kallade till höstterminen. Deltagandet påverkar inte köplatsen ni har till den terminsbaserade simskolan. Er intresseanmälan finns alltså kvar i kö för att erbjudas plats och när vi nått er tur skickas en personlig inbjudan via e-post innehållande en länk till kursbokning.

I kursbokningen får ni tillgång till vilka platser vi har respektive dag, tid och nivå i de olika kurserna till hösten samt information om bokningsvillkor och priser.

Om ni inte svarar (via e-post eller via bokning) är det detsamma som att ni tackar nej till plats och intresseanmälan tas bort. Ni som har plats i den terminsbaserade simskolan kan göra en intresseanmälan till Intensivsimskolan. Ni blir inte automatiskt kallade till denna kurs.

Anmälan och frågor om vår simskola mottages på simskola@vattenpalatset.nu eller på 0302-17020

Simskola 4-14 år - Sköldpadda

För att kunna lära sig simma måste man trivas och vara trygg i vattnet och därför övar vi på att flyta, glida, hoppa, doppa och också att simma självständigt. Våra instruktörer är alltid med i vattnet och hjälper barnen utifrån just deras kunskaper. Vi tränar in en bra teknik i crawl och ryggcrawl eftersom det visat sig vara det lättaste simsättet för barn att lära sig. Vi fortsätter med självräddningsövningar som att vända hem och sparka sig upp till ytan. Undervisningen bygger på lust och respekt och anpassas i största mån efter gruppen men också för det enskilda barnets förutsättningar. Barnen som ska lära sig simma måste ges tillräckligt med tid för att bli förtrogna med varje moment! Som förälder följer du givetvis alltid med barnet till simskolan och inväntar instruktörerna liksom tar emot barnet när lektionen är slut men under lektionerna simmar barnen i gruppen själva med instruktören i undervisningsbassängen. Bassängen är 12 x 6 meter och djup upp till 1,20 meter.

För att börja i denna kurs skall barnet vara över 4 år och:
Kunna vara i vattnet själv och ta instruktioner
Hoppa i vattnet själv från kanten och simma tillbaka
Flyta självständigt i magläge med ansiktet i vattnet
Flyta självständigt i ryggläge och kunna vända sig över till magläge
Glida med ansiktet i vattnet och bubbla
Ha drivande crawlbenspark både i magläge och ryggläge

Krav för att gå vidare till nästa nivå, Minifirre:
Barnet ska vara 5½ år och uppnått målen för kursen Sköldpadda eller ha likvärdiga kunskaper.

 

Simskola 4-14 år - Minifirre

När crawl och ryggsim börjar fungera riktigt bra och barnen simmar 10 meter med god teknik vardera av crawl och ryggsim är det simskola i stora bassängen som gäller. Vi fortsätter att stärka crawl- och ryggsim för att kunna uppnå en effektiv simning och att barnen ska börja kunna simma längre sträckor utan avbrott och utan att slösa kraft. Nu börjar vi också träna på det lite svårare simsättet – bröstsim, i början med bentag och armtag var för sig innan vi sätter ihop det. Vi vill befästa rätt muskelminne från grunden så att barnen kan lära sig en bra simteknik. Våra instruktörer är alltid med i vattnet och hjälper barnen utifrån just deras kunskaper och försöker få dem att utvecklas efter sina egna förutsättningar. Genom lek och delmål stärker vi barnens självkänsla i vattnet och befäster både nya och gamla kunskaper. Kursen hålls i en 25 meter lång bassäng med djup upp till 1,8 meter.

För att börja i denna kurs skall barnet vara över 5½ år och:
Uppnå den säkerhet och balans i vattnet som gör att det är lätt att flyta på rygg och vända över på mage
Simma 10 meter crawl där simningen genomförs med en drivande benspark, effektiv andning samt armtag där barnet tydligt för upp armarna ovan ytan
Simma 10 meter ryggcrawl där simningen genomförs med en drivande benspark samt armtag där barnet tydligt för upp armarna ovan ytan
Hoppa och dyka på djupt vatten och vända tillbaka till kanten

Krav för att gå vidare till nästa nivå, Fisk:
Barnet ska vara 5½ år och uppnått målen för kursen Minifirre eller ha likvärdiga kunskaper.

 

Simskola 4-14 år - Fisk

Vi slipar på tekniken i alla simsätt samt simmar längre sträckor för att öva uthålligheten i barnens simning. Det gäller inte bara att kunna simma längre sträckor utan det gäller att kunna göra det utan att tekniken blir sämre. Det är därför viktigt att man varvar att både simma långt och att simma tekniskt riktigt. Med ökat självförtroende och styrka blir tekniken allt lättare även i bröstsim som nu tränas mer och mer även sammansatt med armtag och bentag. Kursen hålls i en 25 meter lång bassäng med djup upp till 1,8 meter.

För att börja i denna kurs ska barnet vara över 5½ år och:
Simma 25 meter crawl med god teknik
Simma 25 meter ryggcrawl med god teknik
Simma 25 meter bröstsim med god teknik
Hoppa och dyka på djupt vatten
Flyta på rygg i en ½ minut
Simma 5 meter under vattnet

Krav för att gå vidare till nästa nivå, Haj: Barnet ska vara 6 år och uppnått målen för kursen Fisk eller ha likvärdiga kunskaper.

 

Simskola 4-14 år - Haj

Detta är sista steget i simskolan. Vi finslipar tekniken i alla simsätt och jobbar mot målet att bli simkunnig enligt den nordiska definitionen: ”Simkunnig anses den vara som kan falla i vattnet, få huvudet under ytan och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg”. Barnen ska också kunna simma 8 meter under vatten, dyka ned till botten på 1½ meters djup samt flyta på rygg i två minuter. Kursen hålls i en 25 meter lång bassäng med djup upp till 1,8 meter.

För att börja i denna kurs skall barnet vara 6 år och kunna:

 • Simma 100 meter crawl, med god teknik
 • Simma 100 meter ryggcrawl med god teknik
 • Simma 100 meter bröstsim med god teknik
 • Simma fjärilsimskickar en kortare sträcka, hoppa och dyka från hög kant simma 8 meter under vattnet

Kursens mål:
Att bli simkunnig enligt den nordiska definitionen: ”Simkunnig anses den vara som kan falla i vattnet, få huvudet under ytan och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg”.

 

Simskola 4-14 år - Krabba

I kursen introducerar vi nya barn i simskolan, barn som inte har vattenvana och kanske inte baby- eller minisimmat. En förälder är med i vattnet och hjälper barnet i alla övningar med sin närvaro och trygghet. Vi vet att lektionerna blir mer effektiva när en förälder är med och ger barnet uppmärksamhet hela tiden. Tillsammans med er vill vi skapa trygga och vattenvana barn som njuter av vattnet på ett respektfullt sätt!

Vi vill att det ska vara roligt och ge både glädje och nyttiga kunskaper och därför leder instruktören lektionen med hjälp av lekar där barnen tränar på att simma självständigt kortare sträckor och få ett bättre självförtroende i vattnet. Vi tränar på att flyta, glida, hoppa och doppa huvudet, andas ut under vattnet – och andas in lugnt när huvudet kommer ovanför igen. Vi tränar på att sparka oss framåt och för det äldre barnet introduceras även armtag för crawl och ryggsim.

Barnen skall vara 4 år fyllda och kursen hålls i undervisningsbassängen. Bassängen är 12 x 6 meter och har ett djup upp till 1,20 meter.

Kursens mål är att föräldrarna ska ge barnen förmågan att självständigt kunna:

 • Hoppa i vattnet från kanten och simma tillbaka
 • Känna respekt men samtidigt glädje och tillförsikt i och för vatten
 • Flyta självständigt i magläge med ansiktet i vattnet
 • Flyta självständigt i ryggläge och kunna vända sig över till magläge
 • Glida med ansiktet i vattnet och bubbla
 • Ha en drivande crawlbenspark både i magläge och ryggläge

 

Vuxensim

Är du över 18 år och vill simträna finns våra vuxenkurser. Där kan du öva teknik i t.ex. crawlkurs eller utforska simningen på nybörjarnivå.

Nästa kursstart: V. 3 2017

Antal kurstillfällen: 15 st

Anmälan och frågor om vår simskola mottages på simskola@vattenpalatset.nu eller på 0302-17020