Intervallträna på crosstrainern

Att konditionsträna på crosstrainern är skonsamt för lederna och ett effektivt sätt att få upp pulsen. Justera motståndet i steg och handtag för att ge både armar och ben en rejäl utmaning, vilket även påverkar mag- och ryggmuskler.

Här är tre tips på intervallträning som du antingen kör som ett eget pass eller i kombination med styrkeövningar i gymmet. Inled passen med 5-10 minuters uppvärmning på crosstrainern, med lätt motstånd, innan du drar upp motståndet och tempot. Det ska vara jobbigt!

Vad är en crosstrainer?

En crosstrainer är en blandning av ett löpband, en konditionscykel och en steppmaskin. Den är utrustad med handtag så att den även belastar armarna. Du ställer själv in motstånden på cross trainern.

Träningsprogram på crosstrainern

2/4/7
Höj belastningen och öka tempot i 2 minuter så att du ligger på ca 8 på en ansträngningsskala av 10. Sänk sedan belastningen och tempot under 4 minuter, låt pulsen gå ner så att du ligger på ca 5 på en ansträngningskala av 10. Kör totalt sju intervallomgångar.Varva ner i fem minuter efter intervallerna.

60/30/20
Kör cross training i cirka 60 sekunder intensivt (ansträngning 9 av 10) och 30 sekunder lugnt (ansträngning 5 av 10), totalt 20 intervaller. Varva ner i fem minuter efter intervallerna.

Stegen x 5
Kör 5 min-4 min-3 min-2 min-1 min intensivt, med 1 min i lugnt tempo mellan varje intervall. Ett mentalt skönt pass där intervallerna blir kortare för varje omgång. Håll ett progressivt tempo, det vill säga att du ökar tempot ju kortare intervallerna blir. Du kan också öka belastningen ytterligare på de tre kortaste intervallerna. Varva ner i fem minuter efter intervallerna.

Läs också: