Så gör hunden dig mer hälsosam

Har du hund? Visste du att din jycke gör dig till en mer hälsosam människa? Förmodligen, men vet du hur? Har du tänkt skaffa hund? Här kommer fler argument för att det inte bara är kul, utan rena rama hälsokuren att ha hund.

  1. Du håller dig i form. Ja, det är ju den mest självklara hälsovinsten med en hund. Du måste gå ut och gå med den flera gånger om dagen, och blir inte stillasittande lika långa stunder. Har du en stor hund eller en jakt- eller vallningsras kommer du dessutom att behöva ta rejäla promenader för att den ska må bra, och du också.
  2. Husdjur sänker din stressnivå. Det finns flera studier som visar på ett tydligt samband mellan att ha ett husdjur att kela med och låga stressnivåer. Förmodligen är det för att vi utsöndrar det lugnande hormonet oxytocin när vi klappar och interagerar med snälla hundar. De kan också motverka depression och det är en allt vanligare terapiform, att deprimerade personer får umgås med hundar.
  3. En stor svensk studie visade att hundar i hemmet ledde till minskad risk för astma hos barn eftersom barnen då utsätts för fler olika mikroorganismer. Lantbruksdjur går lika bra, så om du hellre har en ko hemma funkar det också. Studier pekar också på att hundar verkar kunna minska risken för att drabbas av olika typer av eksem.
  4. Hundar är fantastiska på att lukta sig till cancer, till exempel lungcancer och malingt melanom. Så om din hund sniffar ihärdigt på en leverfläck under en period kan det vara värt att kolla upp.
  5. Hunden gör dig mer öppen och social, det kommer av sig själv när du rör dig mer ute bland folk och träffar andra med hundar eller som bara vill stanna och klappa. Hundägare har tack vare detta bättre självkänsla än de som inte har hund.

Läs mer: 10 förbluffande fakta om din kropp

Många av de här rönen stämmer också in på till exempel katter, åtminstone de mentala bitarna, men det blir inte lika mycket motion med en katt som med en hund.