Klarar du de nya rekommendationerna?

De som hade svårt att komma upp i de gamla rekommendationerna om 30 minuter rask promenad om dagen kommer säkert sätta morgonkaffet i vrångstrupen nu, för håll i er: Den optimala träningsdosen är 17 timmar i veckan.

Va!? 17 timmar?!

Ja, 17 timmar. Men lugn. Det handlar inte om att springa intervaller, köra tung styrketräning eller spinningpass i 17 timmar. Nej, du får räkna med all fysisk aktivitet, som shoppingturen, trädgårdsarbetet och promenaden till tåget. Man kunde se att det som fick störst effekt var att gå från ingen aktivitet till viss aktivitet, helt enkelt att gå från att sitta stilla till att röra sig. .Och när man var uppe i 17 träningstimmar i veckan slutade hälsofördelarna att öka även om man tränade ännu mer. Och du kan ju mer än halvera den rekommenderade träningstiden om du ökar intensiteten. Om du tränar så här mycket kan du minska risken för till exempel bröstcancer, ändtarmscancer, diabetes, stroke och hjärtinfarkt.

Läs mer: 13 anledningar till att yoga är så bra för dig

Den här forskningen har mycket på fötterna. Den baseras på drygt 170 studier som tillsammans ger mer än 149 miljoner år som försökspersonernas fysiska aktivitet har övervakats. Ett hyggligt underlag helt enkelt.

Men hur i hela friden ska man få in så mycket träning? Ja, det bästa sättet är att ta en vanlig vecka och faktiskt skriva upp hur mycket du rör på dig. Då vet du ditt utgångsläge. Sedan är det bara att sätta igång att öka!

  • Planera in ett extra pass på gymmet varje vecka.
  • Se till att cykla eller gå till gymmet. Eller varför inte jogga?
  • Ställ bilen och ta cykeln till jobbet. Antingen hela vägen eller en bit. Fundera på hur mycket längre tid det egentligen skulle ta att ta cykeln jämfört med bilen. För många så är skillnaden inte så stor, framför allt om du bor i en större stad där det lätt blir köer.
  • Ta en promenad efter middagen. Skönt för er som drabbas av lunch- och middagskoma.
  • Har du en hund eller en barnvagn som du brukar strosa runt med? Öka bara hastigheten lite så räknas det in i dina 17 timmar.
  • Släng robotdammsugaren och robotgräsklipparen. Använder du kroppen till de jobben i stället får du räkna in dyrbara minuter.
  • Skippa allt vad hissar och rulltrappor heter. Gå i trappor är rena rama pulsfesten.
  • Avsluta dina styrketräningspass med att cykla, ro eller springa lite på konditionsmaskinerna för att förlänga passet lite och få upp pulsen lite extra.
  • Istället för att läsa en bok i soffan, ladda ner en bra bok eller dokumentär i telefonen och ta med boken ut på långpromenad.