Mättande magkompis

Känner du någon som aldrig har suttit med en tallrik yoghurt till frukost? I så fall är du nog i minoritet. Yoghurten har sedan 70-talet varit en av de riktigt tunga frukostklassikerna i Sverige. Men själva ordet är turkiskt och betyder mjölk. Och mjölk är just vad det handlar om, mjölk med bakterier närmare bestämt. Snälla bakterier som syrar yoghurten och gör den tjock och gör att den smakar just yoghurt och inte fil, som ju också är syrad mjölk. Bakterierna har inte hamnat i mjölken av en slump utan tillsätts i mjölken för att den ska bli just yoghurt. Mjölksyrabakterierna bryter dessutom ner en del laktos så att yoghurten innehåller mycket mindre laktos än mjölk. Därför kan en del laktosintoleranta ändå äta vanlig yoghurt. Bakterierna finns naturligt i våga magar och ett tillskott är bara bra, så mångas magar mår toppen av yoghurt. Yoghurt innehåller också en hel del protein som gör att du håller dig mätt länge och dessutom har det visats i olika studier att yoghurt motverkar karies, övervikt, hjärtsjukdomar och högt blodtryck. Åtminstone om du håller tassarna borta från de sockrade varianterna.

Men yoghurt är mer än frukost. Testa att ha med yoghurt som en del av dagens alla mål.

Frukost: bananbröd

2 mogna bananer (gärna övermogna och brunprickiga)

1 ägg

2 dl naturell yoghurt

2 tsk bikarbonat

3 dl havregryn

1 dl vete- eller grahamsmjöl

1 tsk salt

1 dl valnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Mosa bananerna i en skål. Bryt sönder valnötterna och blanda alla torra ingredienser i en bunke. Knäck ner ägget och häll ner yoghurten och blanda med bananerna. Blanda ihop bananmoset med de torra ingredienserna och häll ner smeten i en smord och bröad form. Grädda bananbrödet i ugnen i cirka 45 minuter.

Läs mer: Ät ekologiskt utan att bli ruinerad

Mellanmål: Smoothie med yoghurt, jordnötssmör och spenat

1 dl mjölk

1 dl naturell yoghurt

1 liten banan

1 msk jordnötssmör

3 dl babyspenatblad

Mixa alla ingredienser tills det är slätt. Drick!

Läs mer: Proteinrika mellanmål efter träningen

Middag: Raita

En frisk och god yoghurtsås som passar med de flesta heta maträtter, speciellt med indiska smaker.

1½ dl turkisk yoghurt

1½ finhackad gurka (gärna urkärnad)

2 msk finhackad koriander

2 msk finhackad salladslök

¼ tsk malen koriander

¼ tsk spiskummin

Salt och peppar

Blanda alla ingredienser och salta och peppra efter egen smak.