Äta rätt

Ugnsbakad lax med spenattäcke

Lax har blivit vardagsmat för oss. Den feta fisken är bra för hälsan då den bland annat är inflammationshämmande, innehåller högklassigt protein och är rik på vitaminer och mineraler. Rotfrukter är ett perfekt tillbehör till den ugnsbakade laxen. Sötpotatis innehåller mycket antioxidanter och vitamin A och har ett lägre GI-värde än vanligt potatis.

4 portioner

Ingredienser:ugnsbakad-ax-spenattacke

4 portionsbitar lax
Salt & peppar
2 dl creme fraiche (lätt)
1 msk citronsaft
30 g babyspenat
2 sötpotatisar
2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
250 g broccoli
1 paprika
1 msk olivolja

Gör så här:

Värm ugnen till 225 grader. Fördela laxbitarna i en ugnssäker form, salt och peppra. Hacka babyspenat och blanda ner i cream fraichen. Pressa i citronsaft och krydda eventuellt mer. Fördela cream fraichen över laxen. Skala potatis, morot och palsternacka och skär ner i stavar. Hacka lök och dela broccoli och paprika i mindre bitar. Lägg alla rotfrukter och grönsaker på en ugnssäker form, ringla över olivolja, salta och peppra. Tillaga rotfrukterna i ugnen ca 25-30 min och laxen ca 20 min. Servera med en grönsallad.

Näringsvärde per 100g:
115 kcal
8.3 g protein
6.6 g fett
4.9 g kolhydrater