Äta rätt

Svampsoppa med kantareller

Nu är hösten här i den större delen av vårt land och skogen är fylld av svamp. Den här soppan är gjord på bland annat kantareller vilket sägs vara skogens guld, en riktig delikatess. Svamp i sig är ett energifattigt livsmedel och består till 90 % av vatten. Svamp är välsmakande och kan förhöja många maträtter men ger dig inte så mycket energi.

2 portioner

Ingredienser:svampsoppa_actic

250 g blandad svamp t.ex. kantareller och champinjoner
1 gul lök
1 msk smör
2 msk kycklingfond
3 dl vatten
2 dl mellanmjölk
1 ½ dl matlagningsgrädde
1 msk hackad bladpersilja
Salt & peppar
2 msk citronsaft

Gör så här:

Putsa svampen och dela den i mindre bitar. Finhacka löken. Fräs svamp och lök i smöret några minuter. Tillsätt kycklingfond och vatten, låt koka upp och sedan puttra ca 5 minuter. Tillsätt mjölk och grädde och den hackade persiljan, koka upp ytterligare 5 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer eller matberedare. Smaka av soppan med salt, peppar och citronsaft. Garnera din soppa med bladpersilja och servera ett gott surdegsbröd till.

Näringsvärde per 100g
57 Kcal
1.9 g protein
4 g fett
3.3 g kolhydrater