Jordgubbar till återhämtningen

Nu finns det jordgubbar både högt och lågt och det gäller att frossa. För att variera lite kan du ta klivet från jordgubbar och vispgrädde och njuta av något av de här goda och nyttiga mellanmålen med jordgubbar i huvudrollen.

Mellismuffins med jordgubbar

Brukar du baka banankaka eller bananbröd på dina gamla bruna bananer? Toppen! Testa då att göra om bananbrödet till goda muffins med jordgubbar, perfekta till frukost eller mellanmål. Blir 10–12 stycken.

3 dl havregryn

3 dl vetemjöl

3 mogna bananer

2 tsk bikarbonat

2 dl filmjölk eller yoghurt

1 dl frön (linfrön, solrosfrön, pumpafrön)

2 dl jordgubbar i små bitar

1 tsk salt

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Mosa bananerna och blanda med fil eller yoghurt. Rör försiktigt ner jordgubbsbitarna i bananblandningen. Vänd ner bananblandningen i de mjölblandningen. Fyll stora muffinsformar och grädda i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Testa med sticka så att de är klara. Muffinsarna klarar sig flera dagar i kylen.

Läs mer: Kostexperten tipsar: Det här har jag alltid i kylen

Jordgubbskompott

Perfekt sommarfrukost eller mellanmål efter träningen.

1 liter jordgubbar, halverade

1 tsk vaniljsocker (eller vaniljpulver om du vill ha den sockerfri)

2 msk citronsaft

Lägg bären i en kastrull och koka upp tillsammans med vaniljen och citronsaften. Sänk värmen och låt puttra tills kompotten har önskad konsistens. Om den kokar länge blir den lite mosigare. Dra av plattan och låt svalna. Håller några dagar i kylen.

Servera med turkisk yoghurt.

Läs mer: 6 godsaker som boostar din sallad

Jordgubbskeso med kardemumma

Proteinrikt mellanmål som du kan ha i väskan om det inte ligger där för länge innan du äter det. Gott och somrigt!

100 g jordgubbar, delade

100 g keso

Kardemumma

Valnötter

Blanda jordgubbar och keso. Bryt ner valnötter (eller ta med dem i en liten burk bredvid) och pudra med kardemumma efter smak.