Frossa i svamplycka!

Så här års översvämmas sociala medier på bilder på korgar, hinkar och bunkar dignande av trattkantareller, Karl-Johan och kantareller. Det är just nu du ska ut i skogen och njuta av det fantastiska som heter allemansrätt och komma hem med stora delar av middagen fixad. Vill du inte eller kan du inte gå ut i skogen finns lokal svamp just nu i en affär nära dig.

Men hur nyttigt är det med svamp egentligen? Ja, om vi går in och kikar på vad svampar har för näringsinnehåll är det lite fattigt. Svampar består till inte mindre än 90 procent av vatten, vilket märks när du steker dem. I övrigt innehåller de lite protein (mer än i andra grönsaker) och lite kolhydrater och knappt något fett alls. Lite vitaminer i form av C- och B-vitamin hittar du och lite mineraler som påverkas av vilken jord svampen har vuxit i.

Ok… känns det då värt att äta dem? Absolut! Först och främst är de goda, och mat ska ju vara en njutning. Och tack vare sitt låga näringsvärde bidrar de till väldigt få kalorier men kan ändå göra dig mätt.

Testa något av följande recept i helgen!

 

Varm kantarell- och skinksallad

1 dl valnötskärnor

5 msk valnötsolja

2 stora vitlöksklyftor

250 g kantareller, rensade och skurna i bitar

Salt och peppar

150 g rökt skinka

1 tomat, skuren i små kuber

1 msk finhackad persilja

250 g valfria salladsblad, till exempel babyspenat och mâche

Rosta valnötterna i en stekpanna i cirka 10 minuter. Hacka dem grovt och lägg åt sidan. Värm 3 msk olja i en stekpanna. Riv eller pressa vitlöken och lägg den i stekpannan och stek i ett par minuter på ganska låg värme. Öka värmen lite och lägg i svampen och salta och peppra. Stek i cirka 5 minuter tills svampen är mjuk. Dra ner värmen och tillsätt tomaten, skinkan och persiljan och rör ihop under en minut. Ställ åt sidan.

Lägg salladen i en skål och häll över resten av oljan och salta och peppra. Lägg salladen på fyra tallrikar och toppa med svampblandningen och sist valnötter.

Läs mer: 6 godsaker som boostar din sallad och hälsa

Risotto med Karl-Johan och skogschampinjoner

1 näve torkad Karl-Johansvamp

2 msk olivolja

1 liten gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

225 g skogschampinjoner, skivade

350 g arorioris

1 ½ dl torrt vitt vin

1 ¼ liter varm grönsaksbuljong

2 msk hackad persilja

25 g smör

salt och peppar

parmesan att riva

Lägg den torkade svampen i hett vatten i 10 minuter, häll av. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull och lägg i lök och vitlök. Stek försiktigt i två till tre minuter, tills löken är mjuk. Lägg i champinjonerna och stek i ytterligare tre minuter tills svampen börjar få färg.

Rör ner riset och oljan. Häll sedan i vinet och rör om tills vätskan har försvunnit. Tillsätt en slev med grönsaksbuljong och rör om tills vätskan har sugits upp. Fortsätt att tillsätta buljong slevvis tills riset är färdigkokat.

Hacka Karl-Johansvampen grovt och rör ner i risotton tillsammans med persiljan, smöret och salt och peppar. Servera med riven parmesan.

Champinjonpasta

200 g spaghetti, gärna fullkorn

4 msk smör

3 vitlöksklyftor, rivna eller pressade

400 g champinjoner, skivade

2 msk vetemjöl

1 msk blandade färska örter

4 dl mjölk

salt och peppar

3 msk olivolja

Extra mjölk eller grädde om du vill.

1 dl färsk persilja, finhackad

Koka pastan enligt paketet. Ställ åt sidan och rör i lite olja så att den inte klibbar ihop.

Smält 2 msk smör i en stekpanna och stek vitlöken i ett par minuter. Tillsätt svampen och stek under omrörning i fem till tio minuter, lite beroende på hur mycket vatten som är i svampen. Den ska ha fått lite färg. Häll svampen på en tallrik och täll åt sidan.

Lägg resten av smöret i stekpannan och häll ner örter och mjöl. Tillsätt sedan mjölken långsamt under vispning. Låt sjuda tills det har tjocknat. Salta och peppra.

Blanda ner såsen i pastan och häll sedan ner svampen och blanda. Ringla oljan över och blanda om. Rör ner persiljan precis innan du serverar.