SICILIANSK PASTA MED GRILLAD ZUCCHINI & OLIVER

Den här rätten passar bäst som matlåda inom 2-3 dagar efter tillagning om det blir mat över. Osten kan rivas i förväg (punkt 5). Chili varierar mycket i styrka – smaka på chilin och se om ni vill ha i en halv eller en hel chili i mandelmixen.

INGREDIENSER:

  • ½-1 röd chili
  • 1 förpackning tinad basilika, 35 g
  • 1 påse hackad sötmandel
  • ¾ dl + 1½ msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 zucchini
  • 1 påse tagliatelle, 500 g
  • ½ bit Grana padanoost, 100 g
  • 200 g körsbärskvisttomater
  • ½ burk avrunna kalamonoliver, 145 g

TILLAGNINGSTID:

30-35 min (aktiv tid)

30-35 min (total tid)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225°. Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i en kastrull (till pastan).
  2. Mandelmix (mixerbunke): Halvera, kärna ur och finhacka ½-1 röd chili. Mixa chilin, 1 fp tinad basilika (35 g) och 1 påse hackad sötmandel (60 g) med en stavmixer i en mixerbunke. Tillsätt ¾ dl olivolja, 2 vitlöksklyftor, 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Mixa tills allt blandats och blivit till en grynig massa.
  3. Grillad zucchini (bunke + plåt med bakplåtspapper): Blanda 1½ msk olivolja, 1 pressad vitlöksklyfta, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar i bunken. Hyvla 2 zucchini med en osthyvel på längden. Blanda ner zucchinin med vitlöksoljan i bunken. Lägg zucchinin på plåten med bakplåtspapper. Stek högt upp i ugnen i ca 8 min.
  4. Koka tagliatelle till 4 personer.
  5. Grovriv ½ bit Grana padanoost (100 g). Halvera 200 g körsbärskvisttomater.
  6. Blanda den nykokta pastan med mandelmixen, de halverade körsbärstomaterna och den rivna osten. Servera med den grillade zucchinin och ½ burk avrunna kalamonoliver (145 g).

Smaklig måltid!

Källa: Middagsfrid (www.middagsfrid.se)