Äta rätt

Recept! Julbordsklassiker på 3 nyttiga sätt

3 superenkla grönkålsrecept till julbordet

Julklassikern grönkål fortsätter att ligga i topp bland hälsomedvetna. Inte konstigt alls eftersom den är fullproppad med bland annat immunstärkande A-vitamin, skelettstärkande K-vitamin och C-vitamin som bekämpar fria radikaler. Grönkålen är dessutom en bra källa till fiber, järn, kalium och magnesium.

1. Grönkålspesto

Ingredienser:

1 stort blad grönkål
50 g hasselnötter
50 g parmesan (eller annan lagrad ost)
2 pressade vitlöksklyftor
1,5 dl rapsolja
1 msk pressad färsk citron
Salt
Svartpeppar

Gör så här:

Ta bort stjälken på grönkålen och mixa med resten av ingredienserna.

2. Grönkålschips

Ingredienser:

Grönkål
Olivolja
Havssalt (och ev. andra kryddor efter eget tycke)

Gör så här:

Skölj kålen och riv loss bladen från stammen i lagom stora “chipsbitar”. Krama in olivolja och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö på havssalt och rosta i ugn cirka 4-5 minuter på 200 grader tills bladen är krispiga. Håll koll så att de inte blir brända! Gott och snacksigt tillbehör.

Grönkål

3. Quinoa & grönkålsallad

Ingredienser:

1 bunt kål, sköljd och plockad från stammen
2,5 dl kokt quinoa
2 avokados i tärningar
Saft från 2 citroner
2 matskedar olivolja
Salt

Gör så här:

Strimla kålen i smala skivor och blanda med övriga ingredienser.