pumpasoppa

Pumpasoppa

Gör en god och hälsosam pumpasoppa till Halloweenhelgen. Pumpa är en frukt som tillhör gurkfamiljen. Det finns en mängd olika sorters pumpor. Jättepumpa kallas den som mest används som Halloweenpumpa. I det här receptet används butternutpumpa, smaken är söt och nötig. Den är fulladdad med betakaroten och en bra källa för vitamin A, C och kalium.

I Sverige odlar vi mycket pumpor under hösten och vintern vilket också gör att rätten är ett mycket bra miljöval.

4 portioner

Ingredienser

1 kg butternutpumpa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 liter grönsaksbuljong
2 dl lätt crème fraiche
1 lime (rivet skal och saft)
Salt & peppar
1 tsk sambal oelek

Tillagning

Skala och skär pumpan i tärningar. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör i en gryta. Tillsätt pumpa och buljong. Koka upp soppan och sänk värmen, låt soppan småkoka ca 10 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer, häll tillbaka i grytan och rör i crème fraiche. Smaksätt med salt, peppar, lime och sambal oelek. Låt soppan koka upp före servering. Servera soppan i varma tallrikar och dekorera med rostade pumpakärnor och persilja.

Näringsvärde per 100g

34 kcal
0.9 g protein
1.8 g fett
3.2 g kolhydrater