Äta rätt

Picknickbröd

Ett perfekt brytbröd till sommarens picknick. Brödet är bland annat gjort på rågsikt vilket består av 40 % siktat rågmjöl och 60 % siktat vetemjöl. Blandningen mellan råg och vete gör att det passar bra till matbröd och ger saftiga och goda bröd.

20 st.

Ingredienser

50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrön
½ dl solrosfrön
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, solroskärnor, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.

Näringsvärde per 100g
246 Kcal
8.4 g protein
4.9 g fett
39.6 g kolhydrater