PASTA PESTO À LA MIDDAGSFRID

Den här rätten funkar bra som matlåda inom 2-3 dagar efter tillagning. Den kan gärna ätas rumstempererad som en pastasallad.

Peston kan mixas kvällen före (punkt 2). Solroskärnor är rika på protein, mineraler, vitami­ner och omättade fettsyror.

INGREDIENSER:

  • ½ tråg rucola, 35 g
  • ½ påse riven ost, 75 g
  • 1 dl + 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 påse solroskärnor, 50 g
  • 1 zucchini
  • 3/5 ask körsbärskvisttomater, 300 g
  • 250 g mozzarella
  • 4 portioner pasta
  • 1 paket prosciutto, 70 g

TILLAGNINGSTID:

35 – 40 min (aktiv tid)

35 – 40 min (total tid)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i en stor kastrull (till pastan).
  2. Pesto: Skölj ½ tråg rucola (35 g). Mixa rucolan med ½ påse riven ost (75 g), 1 dl olivolja, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 påse solroskärnor (50 g), 1½ krm salt och 1 krm svartpeppar med en stavmixer i en mixerbunke till en slät pesto.
  3. Skär 1 zucchini i 1 cm breda halvmånar. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och stek zucchinin på medelhög värme i 4-5 min. Krydda zucchinin med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Lägg zucchinin på en tallrik.
  4. Halvera 3/5 ask körsbärskvisttomater (300 g). Skär 250 g mozzarella i grova bitar.
  5. Koka valfri pasta till 4 personer.
  6. Blanda den nykokta pastan med zucchinin och peston i en stor skål. Tillsätt tomaterna och mozzarellan. Fördela 1 paket prosciutto (70 g) på toppen. Klart att servera!

Smaklig måltid!

Källa: Middagsfrid (www.middagsfrid.se)