ÖRT- & LAMMFRIKADELLER I TOMATSÅS

Den här rätten går utmärkt att frysa in om det blir mat över. Tomatsåsen kan förberedas. Låt den svalna och ställ i kylen (punkt 1-2). Om spiskumminet skulle vara slut, blir frikadellerna också goda med 1 tsk ore­gano eller salvia.

INGREDIENSER:

  • 1 aubergine
  • 100 g rödlök, 1-2 st
  • 1 msk olivolja
  • 1 flaska passerade
  • tomater, 700 ml
  • 1 msk oregano
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 kruka bladpersilja
  • ca 500 g lammfärs
  • 1½ tsk spiskummin
  • 4 portioner valfri pasta

TILLAGNINGSTID:

30 – 35 min (aktiv tid)

45 – 50 min (total tid)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Grovriv 1 aubergine. Lägg auberginerivet på en skärbräda och strö över ½ tsk salt. Hacka 100 g rödlök (1-2 st).
  2. Tomatsås (gryta): Hetta upp 1 msk olivolja i grytan och fräs löken på medelhög värme i 2 min. Tillsätt auberginerivet och fräs i ytterligare 5 min på medelhög värme. Tillsätt 1 flaska passerade tomater (700 ml), 1 msk oregano, 2 msk tomatpuré, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk socker, 1 tsk salt, 1 tsk vitvinsvin äger och 2 krm svartpeppar i grytan. Låt tomatsåsen puttra på låg värme under tiden som du gör frikadellerna, ca 10 min.
  3. Pasta (stor kastrull): Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i kastrullen.
  4. Frikadeller (liten skål + stor bunke): Hacka 1 kruka bladpersilja. Lägg hälften av den hackade persiljan i skålen (ställ åt sidan) och resten av den hackade persiljan i en bunken. Blanda ner ca 500 g lammfärs, 1½ tsk spiskummin, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken med persilja. Forma färssmeten till 24 frikadeller med blöta händer.
  5. Tillsätt frikadellerna i grytan med tomatsås och låt puttra på medel värme under lock i ca 12 min.
  6. Koka valfri pasta till 4 personer.
  7. Servera frikadellerna i såsen med pastan. Toppa med resten av den hackade persiljan!

 Smaklig måltid!

Källa: Middagsfrid (www.middagsfrid.se)