Äta rätt

Mera vego på julbordet!

Tre gröna recept för julbordet

Julbord – för många en blandad känsla av fullkomlig njutning och fullständig kollaps i matkoma. Men det blir också ofta en tävling om vem som kan äta flest djur. Det är sill och lax, pastejer och syltor, skinka och prinskorv, kalkon och köttbullar. Dessutom är ju julbordet inte känt som en orgie i grönsaker. Men måste det se ut så här? Nej, visst går det att lätta upp köttfrossan och lägga in vegetariska alternativ, oavsett om du själv är vegetarian, ska bjuda vegetarianer eller veganer på ditt julbord, eller om du bara vill göra något nytt och fräscht.

Lisa Johansson, personlig tränare och kostrådgivare på Actic bjuder på sina tre bästa vegetariska varianter på julbordsklassiker.

Vegansk inlagd sill

  • 1 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 2,5 dl vatten
  • 1 aubergine
  • 1 rödlök
  • 5–10 kryddpepparkorn
  • 3 lagerblad

Koka upp ättika, socker, vatten, peppar och lagerblad i en kastrull. Skiva auberginen och rödlöken i ca 1/2 cm tunna skivor, lägg sedan i lagen och låt koka upp. Låt sedan allting svalna och dra i kylen över natten.

För variation:

Gör en senapssås av:

  • 1 dl rapsolja
  • Vitpeppar
  • 4 msk senap
  • Salt
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl hackad dill

Viktigt att alla ingredienserna har samma temperatur!

Blanda allt utom olja, kryddor och dill. Tillsätt oljan under vispning tills såsen tjocknat, blanda sedan i dillen och smaka av med salt och vitpeppar.

Blanda den veganska sillen (utan lag) med senapssåsen!

Vegansk “skinka”

  • 1 rotselleri
  • 1 liter buljong
  • 2 msk senap
  • 2 msk ströbröd

Skala sellerin och koka den hel i buljongen tills den är lagom mjuk igenom.

Bred på senap och strössla med ströbröd. Griljera sellerin i ugnen på 200 grader tills den fått en gyllenbrun yta.

Vegetariska ”köttbullar”

  • 1 gul lök
  • 4–6 dl kokta kikärtor eller gröna linser
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rått ägg
  • Salt & peppar
  • 1 dl sojamjöl/mixade havregryn

Vill du göra bönbullarna extra juliga kan du även tillsätta 1–2 tsk kanel till smeten.

Finhacka gullök och vitlök. Mixa kikärtorna/linserna, ägget och kryddorna till en slät massa. Blanda bönmassan med löken och sojamjölet/mixade havregrynen, forma till små bollar och tillaga på bakplåtspapper på 200 grader i ugnen i ungefär 20 minuter eller tills de stelnat.

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Prova på kostnadsfritt

Helt kostnadsfritt bjuder vi dig på 60 minuter provträning! Du kan träna både i gymmet eller testa på ett gruppträningspass.

 

Ta första steget

Fyll i formuläret och få en kod som du visar upp på anläggningen.

Nu kör vi!