Äta rätt

Matiga sallader

Gör din sallad mättande

Slutar man vara hungrig bara för att det blir sommar? Nej, det gör man förstås inte. Inte heller när det är varmt ute kommer du att hålla dig mätt på några salladsblad, tomater, lite lök och paprika. Ska du äta sallad till lunch eller middag måste du se till att fylla den med så mycket mat att du blir mätt och får i dig allt du behöver för att orka träna och jobba, eller hitta på roliga semesteraktiviteter.

Viktigt att få med i din sallad:

Protein: Till exempel ägg, tonfisk, kyckling, keso, rostbiff, lax eller räkor.

Nötter/frön: Till exempel hasselnötter, valnötter, pumpafrön eller solroskärnor som mättar och innehåller bra fetter.

Gryn: Kokat matvete, quinoa eller matkorn är en perfekt bas för en mättande sallad.

Avokado: Mättar och innehåller bra fetter som håller dig mätt länge.

Ost: Innehåller mycket fett vilket håller dig mätt. Lite mozzarella, feta eller ricotta är perfekt.

Bönor/linser: Linser kan du använda istället för gryn och bönor kan du använda istället för någon av grönsakerna i salladen. Mättar bra och innehåller mycket protein.

Rostade rotfrukter: Basera salladen på rostade rotfrukter så blir den matig och de söta rotfrukterna bryter av fint mot till exempel rökt lax.

 

Sallad Niçoise

  • 500 g färskpotatis
  • Salt
  • 2 msk torrt vitt vin
  • 250 g haricots verts
  • 4 stora ägg
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • ½ finhackad schalottenlök
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk färsk timjan
  • Svartpeppar
  • 2 dl god olivolja
  • 8 körsbärstomater, halverade
  • 1 kruka plocksallad
  • 6 rädisor, rensade och halverade
  • 200 g tonfisk, MSC-märkt
  • 2 dl små svarta oliver

 

Gör så här:

Koka potatisen i en medelstor kastrull i cirka 10–15 minuter tills de är mjuka, men fasta. Halvera eller skiva tjockt och lägg i en stor skål. Koka sedan bönorna i saltat vatten i mellan 2 och 4 minuter tills de är al dente. Skölj omedelbart med iskallt vatten. Låt rinna av. Koka äggen så att de är krämiga i mitten, cirka 5 minuter från att vattnet har kokat upp. Skölj i kallt vatten tills de har svalnat. Skala äggen. Vispa ihop vinäger, schalottenlök, senap, timjan, ½ tsk salt och peppar i en skål. Vispa försiktigt ner olivoljan. Blanda 1 dl dressing med potatisen och blanda runt. Strössla lite salt över tomaterna. Dela äggen i kvartar.

Dela salladsbladen på fyra tallrikar. Arrangera potatis, bönor, rädisor, ägg, tomater och tonfisk på salladen och ringla över dressingen. Toppa med oliver.

 

Laxsallad med borlottibönor

  • 450 g borlottibönor,
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 selleristjälkar, varav 2 finhackade
  • 1 skalad morot
  • 2 lagerblad
  • 225 g laxfilé
  • 2 citroner
  • 1 liten schalottenlök, finhackad
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk dill, finhackad
  • Svartpeppar
  • 1 fänkål
  • 225 g rucola

 

Gör så här:

Skölj av bönorna och lägg dem i en kastrull tillsammans med en halv lök, moroten, 1 lagerblad och 1 selleristjälk. Låt sjuda i cirka 15 minuter. Låt bönorna rinna av och svalna. Under tiden lägger du laxen i en kastrull och täcker den med vatten. Lägg ner 1 selleristjälk, 1 lagerblad och 1 delad citron som du pressar lite saft ur ner i vattnet. Låt sjuda på låg värme ungefär 15–20 minuter. Ta upp laxen och låt rinna av och svalna. Dela laxen i bitar med fingrarna. Vispa ihop 4 msk citronsaft, olivolja, schalottenlök och dill i en stor skål. Salta och peppra. Tillsätt bönorna, den hackade sellerin, fänkål skuren i små bitar och rucola och blanda väl med dressingen.

 

Rostad broccolisallad med ricotta och citron

  • 500 g broccoli skuren i små buketter
  • 1 rödlök, halverad och tunt skivad
  • 4 msk olivolja
  • Salt och peppar
  • 100 g ricotta
  • 1 citron, skuren i smala klyftor
  • En nypa chiliflakes
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk honung
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk torkade tranbär eller annan torkad frukt
  • 2 tsk hackade mandlar
  • 2 msk hackad dill

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut broccolin och rödlöken på en plåt och ringla över olivolja. Rosta i 20 minuter. Ta ut ur ugnen och tillsätt skedar med ricotta och blanda i citronklyftorna. Strö lite chiliflakes över ricottan och rosta i 10 minuter till. I en stor skål vispar du ihop olivolja, citronsaft, honung, senap, torkad frukt samt salt och peppar. Lägg broccolin och ricottan på tallrikar och ringla över dressing. Toppa med dill och mandel och servera ljummen.

 

Läs mer:

Grönt på grillen

Smidig i sommar

 

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Prova på kostnadsfritt

Helt kostnadsfritt bjuder vi dig på 60 minuter provträning! Du kan träna både i gymmet eller testa på ett gruppträningspass.

 

Ta första steget

Fyll i formuläret och få en kod som du visar upp på anläggningen.

Nu kör vi!