Sofia Harre-Wallén på Actic i Lund informerar: Det lilla bruna fröet som håller dig pigg och frisk genom dess höga halter av kostfibrer och Omega 3-fettsyror. Fröna kan användas i müsli, bakning, matlagning eller varför inte i smootien.

Linfrö har toxiska effekter som kan vara skadliga vid överkonsumtion, men 1-2 msk/dag är ingen fara. Det bildas nämligen en geléaktig vätska av kostfibrerna, vilket har en laxerande effekt.

Lin har odlats i över 6000 år i Asien, men det var inte förrän grekerna kom på att de har laxerande effekt som de började användas i matlagning. I Sverige odlade vi lin ända fram till 1800-talet, men då mest för att framställa tyg av linets växtfibrer.

Morgonsmoothie med linfrön

1,5 dl naturell yoghurt
1 msk linfrön
1 tsk vaniljpulver (valfritt)
En handflata fiberhavregryn
Frysta bär efter tycke och smak
(tycker du konsistensen är för tjock, spär du ut den med lite mjölk)

Mixa och njut av en härlig start på dagen!