ostkaka

Lätt ostkaka

En god ostkaka behöver inte vara söt och onyttig. Den här ostkakan har en relativt låg fetthalt och högt proteininnehåll. Kakan är baserad på keso för att skapa rätt struktur i kakan. Med sötmandlar och bittermandelolja får kakan en god smak av mandel som passar bra tillsammans med färska bär.

 

8 portioner

Ingredienser

3 ägg
4 msk socker
0.5 dl sötmandel
1 droppe bittermandelolja
0.5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
500g keso

Tillagning

Vispa ägg och socker. Mixa mandlarna fint i en matberedare och häll ner det i ägg och sockersmeten. Droppa ner bitternamdelojan, vispa därefter ner vetemjölet och häll i mjölken. Rör sist ner keson.

Häll smeten i en smord ugnssäker form som rymmer ca 1½ liter. Grädda i mitten av ugnen i 175° i ca 1 timme och 10 min.

Servera ljummen men färska bär, lättvispad grädde eller kesella.

 

Näringsvärde per 100g

124 Kcal

9.2 g protein
5.3 g fett
9.6 g kolhydrater