Äta rätt

Lammfärsbiffar med rostade grönsaker

Biffarna går bra att frysa in. De rostade grönsakerna bör ätas upp inom 2-3 dagar efter tillagning, om det blir mat över. Såsen håller flera dagar i kylen. Krydda färsen kvällen innan (punkt 3) och förvara i en övertäckt bunke i kylen. Då är det lätt att forma dem till biffar.

INGREDIENSER:

  • 750 g potatis
  • 100 g gul lök, 1-2 st
  • 100 g morötter
  • 1 msk olivolja
  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 2 msk ströbröd
  • ½ msk kinesisk soja
  • 1 tsk + 1 msk oregano
  • ca 500 g lammfärs
  • ½ msk smör
  • 3 dl turkisk yoghurt

TILLAGNINGSTID:

40 – 45 min (aktiv tid)

40 – 45 min (total tid)

GÖR SÅHÄR:

  1. Ugnsplåt (potatis): Sätt ugnen på 225°. Skär 750 g potatis och 100 g gul lök (1-2 st) i 2 cm breda klyftor. Skala och skär 100 g morötter i 2 cm breda stavar. Lägg potatisen, löken och morötterna på plåten och ringla över 1 msk olivolja, 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Stek högt upp i ugnen i ca 15 min.
  2. 2.Skär 1 zucchini i 2 cm breda halvmånar. Skär 1 röd paprika i 2 cm stora tärningar. Lägg zucchinin och paprikan på plåten med potatis och stek i ytterligare 10-15 min.
  3. Biffar (bunke): Blanda ½ dl vatten, 2 msk ströbröd, ½ msk kinesisk soja, ½ tsk salt, 1 tsk oregano och 1 krm svartpep- par i bunken och låt svälla i nån minut. Tillsätt ca 500 g lamm- färs och blanda om. Forma till 8 biffar.
  4. Stekpanna: Smält ½ msk smör i stekpannan och stek biffarna på medelhög värme ca 4 min/sida i 2 omgångar.
  5. Kall sås (liten skål): Blanda 3 dl turkisk yoghurt med 1 msk oregano, ½ tsk salt och 1½ krm svartpeppar i skålen.
  6. Servera biffarna med potatisen, de rostade grönsakerna och yoghurtsåsen.

Smaklig måltid!

Källa: Middagsfrid (www.middagsfrid.se)