Äta rätt

Kryddiga falafelbiffar med solroskärnor & krispig sallad

Ingredienser:

  • 200 g morötter, 2-3 st
  • ½ bubbla persilja
  • 2 burkar vita bönor
  • 1 påse solroskärnor, 100 g
  • ½ dl majsstärkelse
  • 1 ägg
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ msk spiskummin
  • ½ msk paprikapulver
  • ½ tsk cayennepeppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk oregano
  • 1 zucchini
  • 1 romansallad
  • 50 g rödlök (½-1 st)
  • 2/5 tråg körsbärskvist-
  • tomater, 200 g
  • 4 portioner valfritt gryn
  • 2 msk neutral olja
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 citrom

 

Tillagningstid:

40-45 min (aktiv tid)

40-45 min (total tid)

Frys in / Ta tillvara:

Den här rätten passar bäst att äta inom 2-3 dagar efter tillagning om det blir mat över. Servera dressingen till salladen vid sidan av om ni tror att all sallad inte kommer gå åt. Sallad utan dressing håller bättre än sallad med dressing.

Förbered:

Yoghurtsåsen kan förberedas och förvaras i en övertäckt skål i kylen (punkt 5). Smeten till biffarna (punkt 1) kan förberedas och formas till biffar. Förvara övertäckta på en bricka i kylen om du har plats för det.

Gör så här:

  1. Falafelbiffar (bunke): Skala och grovriv 200 g morötter (2-3 st). Grovmixa ½ bubbla persilja, 2 burkar avrunna vita bönor och 1 påse solroskärnor (100 g) med en stavmixer i bunken. Tillsätt morötterna, ½ dl majsstärkelse, 1 ägg, 1 pressad vitlöksklyfta, ½ msk spiskummin, ½ msk paprikapulver, 1 tsk salt, och ½ tsk cayennepeppar i bunken med bönor och blanda om. Forma till ca 10 biffar (med blöta händer), lägg på en skärbräda och ställ åt sidan.
  2. Sallad (skål): Blanda 2 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk oregano, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar i skålen. Hyvla 1 zucchini i tunna slantar direkt ner i skålen. Strimla 1 romansallad och hacka 50 g rödlök (½-1 st). Halvera 2/5 tråg körsbärskvisttomater (200 g). Lägg resten av grönsakerna i skålen med dressing och blanda om.
  3. Koka valfritt gryn (t.ex. couscous eller bulgur) till 4 personer.
  4. Bönfalafel (stekpanna): Hetta upp 2 msk neutral olja i pannan och stek biffarna på medelhög värme, ca 3 min/sida i två omgångar tills de är gyllengula.
  5. Yoghurtsås (skål): Blanda 2 dl turkisk yoghurt, 1 tsk flytande honung, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.6. Skär 1 citron i klyftor. Servera biffarna med citronen, grynen, salladen och yoghurtsåsen.

 

Smaklig måltid!

Källa: Middagsfrid (www.middagsfrid.se)