Så äter kostrådgivaren Lisa Johansson

Vad ligger på middagstallriken när kostrådgivaren själv får välja? Vi bad Lisa Johansson, personlig tränare och kostrådgivare på Actic Solna att dela med sig av sin matfilosofi, hur en typisk matdag ser ut och vad hon alltid har i kylen, frysen och skafferiet.

Mat ska ge energi, inte ta energi!

– Jag är noga med att det inte går för lång tid mellan målen. För att jag ska orka vara aktiv på dagarna strävar jag efter att hålla en jämn blodsockernivå utan energidippar, säger Lisa Johansson.

– När jag väljer mat ska det vara rena, oprocessade råvaror med hög kvalitet och ett näringsrikt innehåll, men det är också viktigt (såklart) att det smakar bra.

– För att få bra träningsresultat är det viktigt att ge kroppen tillräckligt med energi och näring.

  • Innan träning: Ett litet mål, så att jag orkar prestera men samtidigt slipper känna mig tung i magen.
  • Inom en timme efter passet: Fyller på med en väl sammansatt måltid. Det är väldigt viktigt att äta ordentligt efter träning, för att stoppa nedbrytningen av kroppen och istället bygga upp den till en starkare version.

Så här äter och tränar Lisa – en vanlig dag

  • Frukost nr 1 (hemma), kl 5.30: Surdegsbröd med avokado och hummus, kokt ägg med kaviar, te och vatten.
  • Frukost nr 2 (på jobbet), kl 7.30: Havregrynsgröt med frön, rivet päron och sojadryck.
  • Mellanmål kl 10.00: Apelsin och några naturella nötter
  • Styrketräning
  • Lunch kl 12: Lins- och böngryta kokt i kokosmjölk, matvete, grönsaker som broccoli, sugar snaps, tomat och paprika. Vatten.
  • Mellanmål kl 15.30: Naturell yoghurt med hemmagjord müsli (här hittar du receptet!), skivad banan och jordnötssmör. Persimonfrukt.
  • Middag kl 19.00: Lax, sötpotatis, fetaost. Bladspenat, plommontomater, rödkål, blomkål. Vatten.
  • Kvällsmellis när jag kommer hem, ca kl 21: Grön smoothie på spenat, banan, mango, naturellt hampaprotein, sojadryck. Toppad med nötter, frön, kokosflingor och nötsmör. Ägg och te.

Det här finns alltid hemma hos Lisa

Kylskåpet

  • Naturell yoghurt
  • Sojadryck
  • Ägg
  • Fetaost
  • Färska grönsaker och rotfrukter som paprika, bladspenat, svartkål, lök, potatis, morötter, palsternacka och ingefära.
  • Ett gäng matlådor som gör mina dagar på jobbet smidigare.

Frysen

  • Frysta frukter, bär och grönsaker som mango, jordgubbar, spenat, broccoli, blomkål och ärtor
  • Lax
  • Matlådor
  • Bönor som jag blötlagt, kokat och sedan fryst ner
  • Skivat surdegsbröd/egenbakat bröd

Skafferi

  • Bönor, linser och gryn som ris, havre och matvete, quinoa, pasta
  • Konserver med makrill och tonfisk
  • Hemmagjord müsli
  • Diverse frön som sesam, linfrön, solros, pumpakärnor och chia
  • Nötter som cashew, mandel, valnötter och hasselnötter
  • Jordnötssmör
  • Krossade tomater
  • Kokosmjölk
  • Oljor som linfröolja, rapsolja och olivolja
  • Naturellt hampaproteinpulver

– Och så har jag alltid en stor skål färsk frukt framme: bananer, äpplen, päron, avokado, kiwi, apelsin… Den varierar efter säsong och smak!

– Det godaste jag vet är en rejäl soppa på linser, kokosmjölk, massor med grönsaker och rotfrukter som morot, palsternacka, lök och paprika. Jag brukar kombinera den med en macka toppad med exempelvis nötsmör och banan.

– Den gröna smoothien jag gärna äter på kvällen är en annan favorit. Det är en riktig näringsbomb och går att variera i all oändlighet med nya ingredienser och olika toppings.

Läs också: Här är 9 vinnare i varje hälsosamt kylskåp

LisaJohanssonActic

Lisa Johansson, Actic Solna