julkaka1

Julkaka

Bjud på en god och söt kaka till jul. Kakan är fylld med julens smaker som till exempel kanel, kardemumma och nejlika. Till skillnad från godis innehåller den torkade frukten bland annat mineraler och lösliga fiber som kroppen behöver. Nötterna i kakan är inte bara goda, de är också bra för vår hälsa då de innehåller en hel del antioxidanter.

Antal: 1 st.

Ingredienser

400 g torkad frukt, t.ex. Russin, fikon och aprikoser
400 g blandade nötter, t.ex. valnötter, mandel och hasselnötter
2 dl farinsocker eller råsocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg
½ dl glögg

Tillagning

Hacka frukt och nötter grovt. Blanda samman alla ingredienser till en smet. Grädda kakan ca 45 min i 175° i en smord form. Stick ner en sticka i kakan för att se så att den är färdig. Stickan ska vara torr när kakan är klar.

Låt kakan svalna urtagen ur formen, den är som godast om den får stå till sig ett tag innan servering.

Näringsvärde per 100g

372 kcal

7.7 g protein
19.3 g fett
37.8 g kolhydrater