3 superenkla grönkålsrecept till julbordet

Julklassikern grönkål fortsätter att ligga i topp bland hälsomedvetna. Inte konstigt alls eftersom den är fullproppad med bland annat immunstärkande A-vitamin, skelettstärkande K-vitamin och C-vitamin som bekämpar fria radikaler. Grönkålen är dessutom en bra källa till fiber, järn, kalium och magnesium.

1. Grönkålspesto

Du behöver
1 stort blad grönkål
50 g hasselnötter
50 g parmesan (eller annan lagrad ost)
2 pressade vitlöksklyftor
1,5 dl rapsolja
1 msk pressad färsk citron
Salt
Svartpeppar

Gör så här!
Ta bort stjälken på grönkålen och mixa med resten av ingredienserna.

2. Grönkålschips

Du behöver
Grönkål
Olivolja
Havssalt (och ev. andra kryddor efter eget tycke)

Gör så här!
Skölj kålen och riv loss bladen från stammen i lagom stora “chipsbitar”. Krama in olivolja och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö på havssalt och rosta i ugn cirka 4-5 minuter på 200 grader tills bladen är krispiga. Håll koll så att de inte blir brända! Gott och snacksigt tillbehör.

Grönkål

3. Quinoa & grönkålsallad

Du behöver
1 bunt kål, sköljd och plockad från stammen
2,5 dl kokt quinoa
2 avokados i tärningar
Saft från 2 citroner
2 matskedar olivolja
Salt

Gör så här!
Strimla kålen i smala skivor och blanda med övriga ingredienser.