hel-kyckling

Hel kyckling i ugn

Passa på att göra en enklare och nyttigare variant av gåsmiddagen. Byt ut den hela gåsen till en kyckling (så går det snabbare i ugnen), den kokta potatisen till ugnsrostade rotfrukter och gräddsåsen till en smalare variant. När du gör hel kyckling i stekpåse i ugnen så bevarar du all näring i kycklingen och dessutom kan du ta vara på spadet till din sås. Servera med kokt brysselkål som är både goda och ger dig C-vitaminer som kan behövas nu i förkylningstider.

4 portioner

Ingredienser

1 hel kyckling 1,5kg
1 kruka timjan
1 gul lök
1 morot
1 kruka mejram
1 msk rapsolja
Salt, peppar

Sås:
4 potatis
1 gul lök
1 palsternacka
4 morötter
1 nät Brysselkål

All spad från den färdiga kycklingen
1 dl matgrädde 15 %
3 dl mjölk
1 hönsbuljong
2 tsk maizena majs redning

Tillagning

Skiva lök och morot i stora bitar, hacka timjan och mejram och fyll allt i kycklingen, smörj in hela kycklingen i oljan och krydda med salt och peppar. Lägg hela kycklingen i en stekpåse och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 1,5 timme.

Koka brysselkålen i lätt saltat vatten tills de blivit mjuka. Dela potatis, morötter, palsternacka och lök i klyftor, lägg allt ihop i en ugnssäker form, häll lite rapsolja över, salta och peppra. Ställ in i ugnen när det är 30 min kvar på kycklingen, så är allt klart samtidigt.

När kycklingen är klar så klipp ett litet hål i stekpåsen och häll spadet i en kastrull, låt koka upp ihop med 1 hönsbuljong, matgrädden, mjölken, låt allt koka ca 10 min och tillsätt sedan maizenamjöl och krydda efter smak med salt och peppar.

Näringsvärde per 100g

106 kcal

8,5g protein
5,6g fett
5,4g kolhydrater