Godaste och nyttigaste mackan

Fröer innehåller massor av bra fetter, vitaminer och mineraler och går utmärkt att baka ett gott knäckebröd av. Om du vill äta glutenfritt är det glutenfria ett toppenbra alternativ till den vanliga frukostmackan. Eller som småbitar till goda röror som förrätt. Du kan förstås helt strunta att det är nyttigt och bara äta det med en bit ost för att det är så gott!

Knäcke med dinkelmjöl

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • ½ dl linfrön
  • ½ dl rapsolja
  • 2 dl dinkelmjöl
  • 2 dl kokhett vatten

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Skär skåror i rutor för att brödet ska bli lättare att bryta när det är gräddat. Grädda brödet i drygt en timme. Vänd på bitarna efter ungefär halva tiden.

Läs mer: Kostrådgivarens enkla müslirecept

Glutenfritt fröknäcke

  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl solroskärnor
  • ½ dl sesamfrön
  • ½ dl vallmofrön
  • ½ dl krossade linfrön
  • 1 dl majsmjöl eller kokosmjöl
  • ½ tsk salt
  • ½ dl rapsolja
  • 2 dl kokhett vatten

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Skär skåror i rutor för att brödet ska bli lättare att bryta när det är gräddat. Grädda brödet i drygt en timme. Vänd på bitarna efter ungefär halva tiden.