egen-glogg

Gör din egen glögg!

Det närmar sig jul så varför inte koka egen glögg som alla kan dricka då den inte innehåller någon alkohol. Dessutom är dessa klassiska glöggkryddor verkligen toppen nu på vintern då de hjälper både matsmältningen och immunförsvaret.

Ingredienser

2 liter kokande vatten (i en gryta)
1-2 tsk torkade nejlikor
1 msk riven ingefära
2 kanelstänger, knäckta i mindre bitar
3-4 kardemummakapslar, öppna dem och använd fröna
½ tsk svartpepparkorn (hela)
5 stjärnanis (kan uteslutas)
½-1 liter ekologisk tranbärssaft-koncentrat
(eller annan saft du tycker om, allt från fläderblomssaft till svartavinbär fungerar)

Tillagning

Lägg ner alla kryddorna i det kokande vattnet. Låt stå och sjuda på låg värme tills vattnet blir mörkrött. Därefter kan du låta blandningen stå och dra utan värme, eller hälla det på flaska med kryddorna i. Sila från kryddorna när du ska dricka glöggen. Blanda kryddvattnet med den koncentrerade tranbärssaften efter smak. Vill du undvika socker så kan du dricka kryddvattnet som det är eller blanda det med tex. apelsin, citron eller i ett neutralt te. Kryddvattnet förvaras bäst i kylskåpet.

Näringsvärde per 100g

10 kcal

0g protein
0g fett
2,5g kolhydrater