Äpplen – dunderfrukt direkt från trädgården

Äpplen är mer än bara paj. Just nu börjar tonvis av kanonnyttiga, saftiga och supergoda frukter mogna i träd runt om i hela Sverige. Det är dags att plocka nu!

Äpplen innehåller massor av fytonutrienter, alltså aktiva ämnen i frukten som påverkar vår hälsa på olika sätt. Till exempel kan fytonutrienterna i äpplen sänka blodfetter och blodtrycket, vilket i sin tur minskar risken för en massa sjukdomar. Det verkar också som att antioxidanterna i äpplen kan påverka hjärnhälsan positivt och såväl minska risken för Alzheimers som förbättra ditt minne. De är också rika på C-vitamin och fibrer som håller ordning på magen. Men äter du för många kan du få ont i magen eftersom fibrerna drar till sig vatten i tarmarna, och det kan göra ont.

Mycket av det nyttiga i äpplet hittar du i skalet och precis innanför skalet. Ät alltså alltid äpplen med skalet på! Och då säger det sig själv att du ska köpa ekologiska äpplen. Eller plocka hos någon som du vet inte har sprutat sina träd (efter att du har frågat om lov förstås). Äter du oekologiska äpplen bör du skölja och borsta eller torka bort besprutningskemikalierna.

Ost- och äpplekyckling

Blanda ihop 100 g getost, en syrligt finhackat äpple och rivet citronskal från 1 citron. Skär djupa snitt i 4 kyckling filéer och fyll dem med ost- och äpplefyllningen. Stek dem eller baka i ugn i cirka 20 minuter, tills köttsaften är klar. Servera med ugnspotatis eller pasta.

Du kan också göra samma recept med kalkon.

Appleslaw

Coleslaw är ett gott och uppskattat tillbehör till grillrätter, fläskkött eller hamburgare. Testa att ha i ett äpple i coleslawen för en syrligare och sötare smak.

400 g finriven vitkål

4 röda äpplen, grovrivna

½ rödlök, finhackad

½ tsk salt

1 tsk citronzest + lite pressad citron

En dryg dl crème fraiche

1 msk naturell yoghurt

Svartpeppar

Äpplesmoothie med ingefära

2 äpplen, urkärnade

½ till 1 msk riven färsk ingefära

1 stor morot, skalad

200 g papaya

2 dl mjölk eller vegetariskt alternativ

Lite yoghurt eller vegetariskt alternativ för att få smoothien att bli lite krämigare.

Skär moroten och frukterna i små bitar så att de blir lättare att mixa. Mixa ihop allt väl så att smoothien blir så slät som möjligt. Ingefäran är toppen om du känner att en förkylning är på gång.