enkel-veckosallad

Enkel sallad till maten

Sallad till alla måltider vill de flesta ha, detta recept räcker till flera dagar och salladen går att spara 1-2 veckor. Samtidigt får du njuta av våra rotfrukter som även finns till en billig peng nu vintertid. Vitkålen är bra för bakteriefloran i magen då den innehåller mycket nyttobakterier. Alla kålväxter innehåller massor av vitaminer och mineraler, främst mycket C-vitamin, beta-karoten, kalcium och järn. De är goda antioxidanter.

Kålväxter är även bra för immunförsvaret och är bakteriedödande. Kål innehåller dessutom pektin som är blodsockersänkande och sänker det onda LDL- kolesterolet och renar kroppen från toxiner. Även morötter innehåller pektin som är blodsockersänkande, den sänker kolesterolet och är bra för hjärtat. Morötter är bakterie- och virusdödande, är avgiftande för lever och tarmar.

Ingredienser

1kg vitkål
1kg morötter
1dl rapsolja
1dl äppelcidervinäger
½tsk salt
(Persilade, örtsalt, salladskrydda, peppar)

Tillagning

Strimla kålen, skala och riv morötterna. Använd matberedare om du vill. Blanda samman rapsolja, vinäger, salt och valfria kryddor (se förslag) i en kastrull, låt alltsammans koka upp och slå den heta kokningen direkt över din kål och dina morötter, blanda och servera till din middag eller lunch.

Näringsvärde per 100g

66 kcal

0,9g protein
4,3g fett
6,1g kolhydrater