Äta rätt

Bästa sparrisrecepten

Det våras för sparrisen

Så här års fylls våra mataffärer av gröna knippen av färsk sparris och många av oss fullkomligt frossar i en av de första primörerna vi kan få tag i. Gott är det, men det är också en mycket nyttig grönsak. Till exempel är det mycket rik på fibrer – dessutom en fibersort som magbakterierna älskar och som dessutom gör den mättande. Sparris innehåller också folsyra som är viktig för blodproduktionen och både C-vitamin och E-vitamin samt flera B-vitaminer.

Men nu har du säkert ätit smörslungad sparris med parmesan ett antal gånger. Dags att testa något nytt! Här får du tre goda recept som gör att sparrisen kommer till sin rätt.

Visste du att…

bara vissa kan känna att ens kiss börjar lukta illa när man har ätit sparris. Framför allt är det kvinnor som inte kan känna den karaktäristiska stanken och det hela orsakas av vissa gener.

 

Grönsaksomelett med sparris och linser

  • 8 ägg
  • ½ tsk salt
  • Svartpeppar
  • 1 tsk rapsolja
  • ¼ rödlök, hackad
  • ¼ röd paprika, hackad
  • 1 ½ dl sparris, skuren tunt
  • 2 ½ dl babyspenat
  • 1 dl kokta röda linser
  • 4 msk riven parmesan

Vispa ihop äggen och saltet i en bunke. Peppra.

Värm en stor stekpanna och häll i oljan och sedan löken, paprikan och sparrisen. Stek i cirka 5 minuter. Tillsätt spenaten och linserna. Låt stå tills spenaten har sjunkit ihop. Häll över allt i en skål.

Sänk värmen och häll i äggsmeten. Låt stelna långsamt och för hela tiden den stelnade kanten in mot mitten så att flytande äggsmet kommer ner i botten. När den nästan är helt stelnad, häll över grönsakerna och vik ihop omeletten. Låt den stå tills den är helt stelnad.

 

Krämig sparrissoppa

  • 4 dl hackad schalottenlök
  • ½ tsk torkad timjan
  • 3 msk vetemjöl
  • Salt
  • 1 kg sparris, rensad och skuren i centimeter långa bitar.
  • 1 dl vispgrädde
  • 2–3 msk citronsaft
  • 3 msk smör

 

Smält smöret i en stor kastrull. Häll ner löken och timjan och fräs tills löken är mjuk, cirka 5 minuter. Tillsätt mjölet och rör om. Häll ner sparrisen och cirka 1 liter vatten. Salta generöst och sätt på ett lock. Låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills sparrisen börjar mjukna, cirka 4 minuter. Puréa soppan med en stavmixer tills den är helt slät. Servera i skålar och ringla i grädde och citronsaft.

 

Sparrissallad med rostade grönsaker

  • 3 zucchini, skuren i stora tärningar
  • 750 g sparris, rensad och skuren i centimeterlånga bitar
  • 1 bondbröd, delat i 3 cm tjocka skivor på längden
  • 1 dl olivolja
  • Salt och peppar
  • 1 citron
  • 1 dl svarta oliver utan kärna
  • 1 dl kapris, avrunna och hackade
  • 1 dl hackad persilja
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 2 rödlökar, skurna i klyftor

Sätt ugnen på 200 grader på varmluft. Lägg löken, zucchini, sparris på en plåt och brödet på en plåt. Häll över oljan och blanda runt. Salta och peppra. Ställ in i ugnen och rosta grönsakerna och brödet tills grönsakerna har fått fin färg och brödet har blivit knaprigt och fått fin färg men inte blivit helt hårt, cirka 25–30 minuter. Håll koll.

Blanda oliver, kapris, persilja, vinäger och lite ytterligare olja i en stor skål. Skär brödet i munsbitar och dela löken lite. Häll ner allt i dressingskålen och blanda runt. Salta och peppra ytterligare lite och ringla över olivolja och citronsaft.

Läs mer:

Mer grönsaker i maten!

Det våras för sparrisen

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Prova på kostnadsfritt

Helt kostnadsfritt bjuder vi dig på 60 minuter provträning! Du kan träna både i gymmet eller testa på ett gruppträningspass.

 

Ta första steget

Fyll i formuläret och få en kod som du visar upp på anläggningen.

Nu kör vi!