Godare grönare avokado

Krämigt god avokado kan vara bland det godaste som finns, och nyttigaste! Inte nog med att den i sig innehåller massor av bra näringsämnen, den får dig dessutom att ta upp näringsämnen från annan mat bättre. Dessutom håller du dig mätt längre om du lägger till avokado till din mat. Det är såklart fettet i avokadon som gör att du håller dig mätt. Fettet är av samma sort som i olivolja, fett som din kropp älskar och som kan motverka hjärt- och kärlsjukdomar och är bra för hjärnan.

Och det är inte nog med det! Äter du mycket avokado (och gärna mycket fet fisk och nötter) kommer du att få en mjukare och mindre torr hud och hår över tid. Du kan till och med mosa avokado och gno in den i håret som hårinpackning eller lägga moset i ansiktet som en ansiktsmask för snabbare effekt.

Förutom att äta den som den är, i sallader eller på macka, kan du använda avokado i de flesta delar av menyn – till frukost, som tilltugg och dessert.

Frukost

Avokadosmoothie, cirka 2 till 3 stora smoothies

  • 1 stor och mogen avokado
  • 2 ½ dl tärnad honungsmelon (en stor klyfta)
  • Saft från ½ pressad lime
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2 ½ naturell yoghurt
  • 1 msk honung

Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer tills den är krämig och fluffig.

 

Dessert

Avokado- och jordnötssmör-pudding

(från Minimalist baker)

  • 1 ½ mogen avokado
  • 1 stor mogen banan
  • 1 dl kakao
  • 1 dl crunchy jordnötssmör + lite till topping
  • 1 dl lönnsirap eller honung

Lägg alla ingredienser i en matberedare och blanda tills det är jämt och krämigt. Häll i lite mjölk om den är för tjock. Fördela puddingen i sex skålar och lägg plast över. Pressa ner plasten på puddingen så att det inte bildas skinn på den. Kyl några timmar eller över natten i kylskåp. Servera med lite vispad grädde och en klick extra jordnötssmör.

 

Tillbehör

Avokado- och mangosalsa

  • 1 mango, skalad och tärnad
  • 1 röd paprika, urkärnad och tärnad
  • 1 liten röd lök, hackad
  • 1 msk socker
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 avokado, urkärnad och tärnad

Blanda samman mango, lök och paprika i en skål. Häll i vinäger, olja, salt och socker. Vänd sist ner avokadon försiktigt så att den inte mosas. Supergott till exempelvis ugnsstekt lax.

Tips!

Hur vet man om en avokado varken är stenhårt och träig eller kladdig och rutten? Jo, det finns ett sätt som gör att du inte behöver klämma sönder dem i affären. Du vet den där ploppen som är högst upp på avokadon. Hitta en avokado som du tycker känns bra. Pilla sedan bort ploppen – är det grönt under är den bra, är det brunt under är den rutten.